Tipy a triky

Kýcháte? Možná nemáte alergii, ale postel plnou roztočů. Pomůže sušička, vysavač a štěteček s jedlou sodou

Postel plná prachu a roztočů vede někdy i k potížím s dýcháním

autor

Jitka Wolfová

25. května 2022

 
FOTO / Pexels
Roztoči se vyskytují ve všech domácnostech napříč světem, to není žádná novinka. A nejlépe si hoví tam, kde rádi odpočíváte i vy - ve vaší posteli. Mají totiž rádi vlhko a teplo, a hlavně si vybírají místo, kde pro ně bude vždy dostatek potravy. Odumřelé kožní buňky, které se běžně vyskytují na vašem lůžku, jsou pro ně ideální svačinkou.
Reklama

Nezvané hosty v našich ložnicích v podobě titěrných roztočů svým okem tak snadno nezahlédneme. Můžete si však všimnout drobných náznaků v podobě kožní vyrážky, svědivých pupínků, alergické reakce či dýchacích obtíží a alergií. Roztoči se však nenacházejí pouze ve vaší posteli, ale také na dalších místech, která dobře zachycují prach. Patří sem především matrace, ale rovněž záclony, závěsy, koberce, předložky, či potahy židlí a gauče. Nejhůře jsou na tom místa, která nelze jednou za čas tak snadno vyprat.

Jak se roztočů snadno zbavit

Pokud jste si ještě nepořídili protiroztočový povlak na matraci nebo chcete-li prostěradlo proti roztočům, které je velmi vhodnou volbou především pro alergiky, měli byste se o svou matraci pravidelně starat. Jedině tak totiž zamezíte tomu, aby se na vašem těle začala tvořit svědivá vyrážka, která může být příznakem alergie a může způsobovat i potíže s dýcháním. Metodu, kterou vám nyní popíši, používám už roky, trvá doslova chviličku a mám dobrý pocit, že pro svůj domov a naše zdraví dělám maximum.

Vše musí dolů

Abyste mohli dokonale vyčistit vaši matraci, musíte z ní odstranit vše, co se na ní aktuálně nachází. Veškeré peřiny, polštáře, povlečení, deky, prostěradlo i chránič matrace (pokud používáte) musí dolů. Pokud máte rozepínací potah na matraci, ideálně sundejte i ten a dejte ho také vyprat. Ložní prádlo, peřiny, polštáře a vše, co jste v posteli měli, vyperte na 60 °C, což je teplota, která bezpečně roztoče zahubí. Já ještě pro jistotu pokaždé vložím prádlo do sušičky a při vysoké teplotě ho nějakou dobu suším. Není nutné úplně do sucha. A pokud ještě ložní prádlo vyžehlíte, budete mít absolutní jistotu.

Použijte vysavač

Následně se pusťte do čištění samotné matrace. Důkladně vysajte každý centimetr matrace vysavačem s HEPA filtrem a nástavcem na čalouněné povrchy. Nezapomeňte však ani na boční stěny matrace a ostatní části postele, kde se hromadí prach a nečistoty. 

Matraci zasypte jedlou sodou

Abyste matraci osvěžili, zbavili všech pachů a do jisté míry i dezinfikovali, nasypte do sítka pytlík jedlé sody a rovnoměrně ho rozprašte na celou matraci. Pro dokonalejší zapracování do matrace použijte štěteček, kartáček, kartáč nebo i navlhčenou textilii. Nechte sodu dvě hodiny působit a následně vše důkladně vyluxujte opět vysavačem s HEPA filtrem. Matraci nemusíte čistit při každé výměně povlečení, ale je potřeba to činit pravidelně, aby nedocházelo k hromadění prachu. Postup je velmi snadný, jak dokazuje i následující video.

Máte parní čistič? Ideální!

Parní čistič je ideálním pomocníkem do každé domácnosti. Skvěle si poradí se zašlými spárami, usazeninami, kachličkami od vodního kamene, špinavým sprchovým koutem, ale i mastnou kuchyní a jakoukoliv plísní. Skvěle ale funguje i na čištění textilu a čalouněných ploch. Vylité mléko na gauči? S parním čističem žádný problém. A hravě si poradí i s roztoči ve vaší posteli. Vysoká teplota je do posledního zahubí a dezinfikuje tak všechny plochy. Parní čistič na matraci ale použijte raději ráno, protože následné schnutí může trvat i deset hodin.

Co můžete dělat preventivně

  • Prostěradla a povlaky na polštáře i peřiny perte každý týden,
  • jestliže nechcete prát peřiny a polštáře každý měsíc, vložte je alespoň do sušičky, která je zbaví prachu a roztočů,
  • nemějte v posteli žádné zbytečné dekorativní polštáře a další textilie, ve kterých se drží prach,
  • hlídejte si vlhkost v místnosti - neměla by přesáhnout 50 %,
  • teplota v ložnici by neměla přesáhnout 20 °C - při vyšších teplotách se roztoči rychleji množí,
  • větrejte peřiny i polštáře každý den,
  • investujte do hypoalergenních polštářů a matrací a do protiroztočových prostěradel.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: thespruce.com, heveya.sg.

Další zajímavé články