Kultura a styl

První léto na táboře: Jak dětem psychicky pomoci? Hlavně za nimi nejezděte

Letní tábory jsou pro děti v lecčem nové

autor

Tereza Hromádková

20. června 2022

 
FOTO / Pexels
Jede vaše dítě letos poprvé na tábor? Jeho kamarádi už se nemohou dočkat, ale to vaše má obrovský strach? Poradíme vám, jak ho před cestou a v průběhu tábora psychicky podpořit, aby celý tábor zvládlo bez jediné slzičky.
Reklama

My rodiče si často myslíme, že jsou naše děti menší a slabší, než jaké ve skutečnosti jsou. Neustále jim pomáháme a děláme mnoho věcí za ně, protože se obáváme, že na určité situace ještě nestačí. A s tábory to není jiné. Často totiž rodiče nevědomky dovedou děti do stavu, že se na tábor netěší a bojí se odloučení, i když jim je třeba už 10 let. Jaké chyby nedělat a jak dítě na tábor připravit, se dočtete v následujících řádcích.

Pamatujete si svá dětská léta strávená na táboře? Dříve bylo zvykem, že v oddíle bylo alespoň jedno nebo i dvě děti, kterým bylo i pod pět let. Některé cestovní kanceláře, které pořádají letní dětské tábory, dokonce berou i pětileté děti, ovšem podle některých vedoucích na to ještě děti tohoto věku nejsou připravené. Lepší je, když jsou děti, které jedou poprvé na tábor, již školou povinné, jelikož už si díky škole zvykly na vyšší míru odloučení od rodičů. Jsou také samostatnější, protože jim ve škole už nic jiného nezbývá. Také by se nemělo posílat na tábor dítě, které nikdy nespalo mimo domov - například u babičky nebo u kamaráda.

Příměstský tábor

První, na co byste měli při výběru dětského tábora myslet, je jeho vhodnost pro vaše dítě. "Pro děti, které ještě nechodí do školy, je vhodné volit příměstský tábor nejlépe v místě bydliště, který se velmi věrně podobá režimu mateřské školy. A pokud navíc dítě navštěvuje příměstský tábor nedaleko svého domova, je si jistější a méně si stýská," vysvětluje paní učitelka Lucie Tichá z mateřské školy na Praze 6. Příměstské tábory navíc pořádají i mateřské školy, takže dítě může zahájit svou zkušenost s tábory i na "domácí půdě". Ráno dítě přivedete stejně jako do školky a večer si ho vyzvednete.

Týdenní tábory

Pro děti, které ještě nikdy na táboře nebyly a jsou již školou povinné, se doporučují týdenní nebo i dvoutýdenní tábory. Týdenní či desetidenní bývají často jazykové či sportovně založené tábory, ty všeobecnější trvají i dva týdny. "Spolupracujeme s několika školkami, v jejichž prostorách pořádáme každý rok sportovní kempy. Děti nás znají, jelikož ve školkách přes rok vedeme i sportovní kroužky, znají prostředí a každý den si skutečně užívají a nepamatuju si, že by někdo plakal," říká sportovní instruktor dětských příměstských táborů Olda Marek.

Pohledy, dopisy, balíčky

Co dětem na táboře vždycky zvedne náladu? Rozhodně každodenní dopis nebo pohled od maminky, táty, babičky, dědy, anebo rodinného známého. Pohledy svým dětem posílejte klidně každý den a doporučuje se poslat i jeden nebo dva už před odjezdem, aby na dítě čekal hned první den tábora. Můžete se také domluvit s vedoucím a pohled mu dát při odjezdu do ruky. Pokud tábor trvá déle než týden, pošlete dítěti i balíček s oblíbenými pochutinami nebo třeba malý dáreček, náramek od maminky a podobně.

Telefonovat dítěti?

Na některé tábory je povolené vozit mobilní telefon, od jiných vedoucích povolení nedostanete. Navíc přítomnost moderních technologií je často proti celému smyslu tábora, ve kterém jsou děti spíš ve spojení s přírodou, navazují nové kontakty a učí se vystačit si s málem. Navazování kontaktů a splynutí s přírodou jen těžko dosáhne dítě, které si o poledním klidu zaleze pod peřinu s oblíbenou hrou na telefonu. Plus telefonovat dítěti na tábor není vhodné ani z hlediska osamostatňování a dítě, které je každý den v kontaktu s rodičem si spíš stýská, než dítě, které v kontaktu s rodiči není vůbec.

Navštívit dítě?

Návštěva dětí na táboře se obecně spíš nedoporučuje. Zaprvé může rozesmutnět i děti, které jinak tábor dobře zvládají, ale také může způsobit smutek ostatních dětí, vzbudit závist, nebo naopak vystavit dítě posměchu. Proto pokud s tím tábor vyloženě nepočítá, za dětmi se nestavujte ani "náhodou", když vyrazíte s manželem nebo nedejbože mladším sourozencem na výlet v okolí. (Některá jména v článku byla pozměněna, jelikož si jmenovaní přáli zůstat v anonymitě.)

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články