Hned po hlávkovém zelí je v Česku cibule tím nejrozšířenějším a nejdůležitějším druhem zeleniny a neobejde se bez ní žádná hospodyňka. Cibule je nenahraditelná v kuchyni, ale po staletí zaujímá významné místo i mezi prostředky přírodní medicíny. Účinně působí na dýchací cesty, dezinfikuje ústní a nosní dutinu a zahání infekce dýchacích cest. Cibule je vynikající proti bolesti v krku, rozpouští hlen, usnadňuje odkašlávání, dokáže snižovat horečku, pomáhá při rýmě i chřipce a navíc posiluje imunitní systém.
Co cibule obsahuje?
- Obsahuje mnoho vitaminu C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu.
- Vitaminy skupiny B, které udržují zdravý nervový systém, kůži i sliznice.
- Cibule obsahuje flavonoidy, které působí v těle jako antioxidanty, které jsou nezbytné pro zachování zdraví a zmírňují projevy alergií. Dokonce mohou snižovat riziko některých nádorových onemocnění, obzvláště rakoviny žaludku a tlustého střeva.
Cibulový sirup je lety prověřený domácí lék
Naše babičky nedaly na cibuli dopustit a připravovaly z ní cibulový čaj a dokonce i cibulový sirup, který má neobyčejně léčivé účinky. Sirup z cibule je dokonce považován za nejlepší přírodní lék proti kašli. A vyrobit si jej můžete sami.
Vyrobte si cibulový sirup
Budete potřebovat
- cibuli
- med nebo cukr
- nepovinné: hřebíček, zázvor, skořice
Příprava sirupu
- Cibuli si nakrájejte nadrobno.
- Připravte si skleněnou mísu či sklenici a začněte vrstvit.
- Nejprve vrstvu cibule, pak vrstvu medu.
Pokud máte alergii na včelí produkty, tedy i na med, tak ho můžete nahradit krystalovým cukrem. Dokonce si do cibulového sirupu můžete přidat i česnek a takto posílit jeho účinky.
Nepatříte k těm, kteří by cibuli vyhledávali a vychutnávali si její specifickou chuť? Tak lze mezi jednotlivé vrstvy cibule a medu přidat nastrouhaný zázvor, rozdrcený hřebíček nebo mletou skořici.
Takto navrstvenou cibuli nechte odležet alespoň 24 hodin. V průběhu této doby cibule pustí šťávu, která má výrazné antibakteriální účinky. Sirup se doporučuje užívat po lžičkách, popřípadě si ho můžete přidat do čaje.
Připravte si cibulový čaj
Na přípravu cibulového odvaru budete potřebovat pouze jednu větší cibuli, 300 ml vody a med nebo další ingredience na dochucení. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vhoďte do vroucí vody. Povařte pět minut, odstavte a nechte ještě deset minut louhovat. Poté už jen přeceďte, doslaďte medem a ještě za tepla vypijte.
Cibulový odvar se nejlépe hodí právě na odkašlávání, protože lidské tělo se snaží pomocí zvýšené tvorby hlenů vylučovat sirné látky a silici z cibule. Odvar pijte třikrát denně. Uvidíte, že se budete brzy cítit mnohem lépe.