Vztahy

Ljuba (45): Opustila jsem ho, protože neuměl vydělat peníze. Dnes má vlastní firmu a já oči pro pláč

Opustila životní lásku a dodnes si to vyčítá

autor

Jitka Wolfová

05. října 2022

 
FOTO / Pexels
O tom, jak může jedno rozhodnutí ovlivnit celý život, vypráví paní Ljuba, která opustila muže, kterého velmi milovala. Důvodem byl jeho sen o vlastní firmě, kterému nevěřila. Po deseti letech ho znovu potkala, ale vrátit k němu se už nemůže. Hořce lituje.
Reklama

Ljuba a Oskar spolu žili deset let. Měli hezký vztah naplněný láskou a vzájemným porozuměním. Když Oskar dodělal doktorát na vysoké škole v Praze, cítil, že se chce prosadit a založit si vlastní firmu. Pět let zkoušel proniknout na trh s nejrůznějšími výrobky i službami, ale nikdy se mu to nepodařilo. Díky jeho riskantním krokům přišli s Ljubou o hodně peněz a Oskar si nadělal i nemalé dluhy. V tu chvíli řekla Ljuba dost. Dnes toho ale lituje hned z několika důvodů.

"Z počátku jsem Oskarovy pokusy o založení vlastní firmy podporovala, věděla jsem, že je cílevědomý a že je jeho sen mít vlastní firmu. Vždy mluvil o tom, že budeme jednou milionáři a budeme mít krásný dům, který jsem vždy chtěla a tolik dětí, kolik se nám do něj vejde," vzpomíná zasněně Ljuba. Jenže když Oskar nepřinesl domů pět let pořádně žádné peníze, a ještě skončil s dluhy, neměla už pro jeho sen takové pochopení jako na začátku a přestala v jeho schopnosti věřit.

Jejich vztah se proto po deseti letech rozpadl. "Obrečeli jsme to oba dva. Osky mě miloval a nechtěl, abych odešla. Já milovala jeho, ale už jsem nedokázala snášet jeho věčné risky a zadlužování. Chtěla jsem rodinu. Hned. Ale on chtěl nejprve založit firmu a pak až rodinu," vypráví Ljuba, která dodává, že se druhý den odstěhovala a od té doby Oskara raději nikdy nekontaktovala, aby zapomněla.

Brzy na to se potkala s Milanem, se kterým se po roce vzali a založili rodinu. "S Milanem nám to klape, máme harmonický vztah, dvě zdravé skvělé děti, ale já ani po deseti letech nemůžu přestat myslet na Oskara. Vím, že byl mojí životní láskou a že kdyby nám nestála v cestě jeho firma, žila bych s ním mnohem šťastnější život. Láska a spojení, které jsme mezi sebou měli, bylo obrovské," smutně podotýká Ljuba.

Jenže osud tomu chtěl jinak a odmítl přijmout fakt, že by se Ljuba s Oskarem už neměli nikdy vidět. Po deseti letech ho totiž potkala na firemní akci, na kterou byla i s manželem pozvána. "S Milanem a dětmi jsme se přestěhovali kousek za Prahu, kde jsme si nedávno postavili domek a manžel tam získal práci v úspěšné firmě. Blížili se jeho první Vánoce ve firmě a my dostali celá rodina pozvánku na vánoční večírek. Moc jsem se tam těšila, dlouho jsme nikde nebyli a tyhle akce jsem měla vždycky ráda," vypráví dál Ljuba.

Ten den jí však přinesl do života další otevření rány, která byla i po deseti letech stále bolestivá. "Když jsme přišli na večírek, vše bylo fantastické. Tedy až do doby, kdy měl projev majitel firmy, kterým nebyl nikdo jiný než Oskar. Podlomila se mi kolena a chtěla jsem utéct. Ani nevím kam. Asi do paralelního vesmíru," popisuje své první pocity Ljuba. "Oskara jsme pak ještě potkali mezi ostatními hosty na rautu. Vyměnili jsme si pohled plný bolesti i lásky zároveň. Myslím, že to cítí stejně jako já. Byl tam ovšem s těhotnou manželkou a třemi dětmi a já naproti němu stála s manželem a svými dcerami," uzavírá příběh paní Ljuba, která si své rozhodnutí v minulosti nikdy neodpustí. (Čtenářka si přála zůstat v anonymitě, a proto byla pozměněna jména a fotografie je pouze ilustrativní.)

A co myslíte vy? Měla Ljuba Oskarovi tenkrát víc věřit? Měl Oskar upřednostnit Ljubu před prací? Jak byste se zachovali vy?

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s paní Ljubou

Další zajímavé články