Tvrdí se, že konzumace česneku na lačno je to nejlepší, co můžete udělat. Česnek je totiž extrémně silné přírodní antibiotikum a bakterie, vystavené působení česneku jsou úplně bez šance. Jíme-li česnek ještě před snídaní je dobré předtím vypít sklenici čisté vody kvůli redukci žaludečních kyselin.
Jaké cenné látky česnek obsahuje?
Česnek obsahuje sodík, draslík, selen, vápník, hořčík, síru, kyselinu fosforečnou, vitamíny C, D, B, a esenciální oleje. Navíc je bohatý na fytosteroly, jako je alicin který se vytváří při drcení, nebo mletí stroužků česneku.
Česnek může také pomoci v boji s plísňovými infekcemi, v medicíně je proto žádanější, než mnohá dnešní antibiotika.
A navíc obsahuje více než čtyři sta různých minerálních komponentů včetně antioxidantů, které mají řadu pozitivních terapeutických vlastností.
Kde česnek pomáhá?
Výborný na nachlazení
Podle studií ti, co denně konzumují česnek mají o 63% nižší pravděpodobnost nachlazení ve srovnání s těmi, kteří česnek nekonzumují. Vědci také zjistili, že při konzumaci česneku v období nachlazení se snižuje samotná doba léčby. Zatímco u těch, kteří česnek nekonzumovali, trvala rýma v průměru 5 dní, u těch, kteří česnek konzumovali pravidelně se doba léčby snížila na 1,5 dne.
Kardiovaskulární problémy
Kardiovaskulární onemocnění patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. Studií bylo prokázáno, že česnek snižuje hladinu cholesterolu, čímž přispívá k nižšímu riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Abychom tedy byli přesní, tak česnek snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu v organismu, který je rizikovým při srdečních onemocněních.
Přírodní antibiotikum
Česnek působí jako přírodní antibiotikum proti infekčním chorobám, srdečním onemocněním, pomáhá detoxikovat organismus, snižuje krevní tlak, působí proti cholesterolu, podporuje kosti, snižuje únavu a podporuje výkon, může zabránit vzniku Alzheimerovy choroby a demence.
Domácí nakládaný česnek
Nakládaný česnek je skvělým způsobem jako česnek "zakonzervovat" a udržet jeho čerstvost po delší dobu. Díky tomu, že si ho naložíte a necháte odležet, uchováte v něm všechny důležité látky, které česnek obsahuje.
Co budete potřebovat?
- 200 g česneku
- 2 dcl olivového oleje
- 2 sušené chilli papričky
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
- 3 kuličky celého pepře
- rozmarýn, tymián, šalvěj, estragon
Jak na to
Oloupeme česnek, který vložíme do skleněné zavařovací láhve. Přidáme pepř, bobkový list, hřebíček, chilli papričky a bylinky podle vlastního uvážení. Nakonec zalijeme olejem a nádobu pořádně uzavřeme víkem.
Takto připravený česnek necháme odležet alespoň měsíc. Nakládaný česnek skladujeme na tmavém a chladném místě. Užíváme ho při zdravotních problémech, popřípadě přidáváme do pokrmů. Skvěle využijete i samotný olej, který je ideální do salátů nebo jen tak na opečenou bagetu.