Bylinky a koření

Skořice je koření typické svou jemnou chutí a vůní, skvělé také jako lék

Skořice dokáže pomoci při různých zdravotních potížích

autor

Klára Sanders

29. listopadu 2020

 
FOTO / Pixabay
Skořice je koření typické svou jemnou chutí a vůní. Často se požívá při přípravě sladkých pokrmů, především v kombinaci s jablky, hruškami nebo čokoládou. Skvěle dochutí i mnoho pokrmů s jehněčím nebo drůbežím masem. Skořice navíc dokáže pomoci i při různých zdravotních potížích.
Reklama

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, což jsou stálezelené tropické stromy. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni. 

Druhy skořice

Existují v zásadě dva druhy skořice. Ta, která je běžně dostupná, je skořice pocházející z Cejlonu. Je světlejší a má slabší léčivé účinky. Více léčivá je skořice pocházející z Číny. Je tmavá a její kůra netvoří klasické roličky, spíš zůstává jako plátky. Každopádně oba druhy mají své zdravotní přínosy.

Využítí skořice

Je neuvěřitelné, že skořice je účinná i proti rakovině, kdy brání výživě rakovinných buněk. Poměrně známé je její působení při snižování hladiny krevního cukru. Skořice působí i jako přírodní antibiotikum i antivirotikum. Obsahuje vápník, mangan a vlákninu. Pomáhá funkci tlustého střeva a očistě organismu. Snižuje hladinu cholesterolu a chrání srdce. Podporuje mozkové funkce. Zlepšuje paměť. Skořice ředí krev, působí tedy proti trombóze. Skořice také mírní menstruační potíže, zmírňuje revma, mírní kašel, zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Samozřejmě také prohřívá tělo.

Užívání pro léčivé účinky

Hlavní otázkou je, jak a kolik skořice bychom měli konzumovat, abychom dosáhli léčivých účinků. Kupodivu to není žádné závratné množství. Stačí jedna až dvě lžičky denně po dobu 40 dní. Poté je možné dávku snížit na udržovací. Není tedy nutno užívat skořici pravidelně, ale její léčebné účinky ještě trvají. Pokud přestanete skořici užívat, po 14 dnech jste na tom stejně, jako na začátku užívání a zdravotní výhody zmizí.

Skořici můžete sypat přímo na pokrmy nebo přidávat do nápojů. Není vůbec špatné, pokud projde tepelnou úpravou. A nemyslete si, že se skořice používá jen do sladkého jídla. Je součástí kari a dalších koření a v indické kuchyni i v dalších asijských kuchyních tvoří součást běžného jídelníčku.

Na co si dát pozor

Skořice by neměla mít žádné vedlejší účinky. Pokud nepřekročíme rozumnou mez, neměli bychom si nijak ublížit. Ostražití musí být lidé, kteří už užívají inzulín a léky na ředění krve. Vzhledem k tomu, že skořice působí tímto způsobem také, bude třeba se poradit s lékařem a kontrolovaně snížit dávkování inzulínu a léků na ředění krve. Pak ale musíte pokračovat v užívání skořice pravidelně, aby se zajistily potřebné parametry. Někteří pacienti možná zjistí, že budou moci fungovat bez inzulínu a bez léků na ředění krve, což je samozřejmě velká výhoda.

Další zajímavé články