Česnek je pro svou léčivou sílu oceňován již po tisíciletí. Působí jako dezinfekční prostředek, chrání před nejrůznějšími virovými infekcemi a pomáhá zvyšovat obranyschopnost našeho organismu. Proto si právem zaslouží čestné místo nejen v naší kuchyni, ale i v lékárničce.
Česnek je zkrátka úžasný a na naše tělo působí blahodárně. Abychom využili jeho plnou sílu, je před konzumací nutné stroužky rozetřít nebo rozdrtit, protože tak se uvolní pro zdraví nejdůležitější složka zvaná allicin.
Jak nám česnek pomáhá?
- Česnek chrání cévy, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu.
- Snižuje riziko vzniku infarktu a mozkové mrtvice.
- Působí jako prevence nádorových onemocnění.
- Chrání před různými chronickými onemocněními.
- Zmírňuje chřipku.
- Ničí střevní parazity.
- Hojí bakteriální a plísňové infekce.
- Posiluje imunitní systém.
- Zpomaluje stárnutí a snižuje únavu.
Výroba elixíru dlouhověkosti
Recept č.1
Budete potřebovat
- 300 g česneku
- 1 kg citrónů bez chemického ošetření
- 1,5 litru vody
Oloupejte česnek a nakrájejte na menší kousky. Citrón omyjte, nakrájejte a odstraňte semena. Vodu přiveďte k varu a jakmile se začne vařit, přidejte připravený česnek a citrón. Zakryjte a nechte vařit po dobu 15 minut na mírném ohni. Po vychladnutí, přeceďte a přelijte do uzavíratelné skleněné nádoby.
Pijte každé ráno na lačný žaludek. Doporučená denní dávka je 0,5 dcl. Nápoj pijte po dobu 25 dní. Po uplynutí této doby udělejte přestávku 10 dní a poté můžete proces znovu opakovat.
Recept č. 2
Budete potřebovat
- česnek
- alkohol
Oloupeme si česnek a rozdrtíme v hmoždíři nebo vymačkáme přes lis na česnek. Nakládáme do alkoholu. Potřebujeme kvalitní čistý alkohol, tedy alespoň 40 %. Do třetiny skleněné nádoby dáme nadrcený česnek, doplníme alkoholem a dobře uzavřeme. Uložíme na cca 14 dní do tmavé a chladné místnosti. Poté přecedíme do uzavíratelné lahvičky. Užíváme 20 kapek 3x denně po dobu jednoho měsíce. V rámci prevence postačí tuto kůru opakovat 2x do roka.
Recept č. 3
Budete potřebovat
- 5 velkých paliček česneku
- 1 litr kvalitního bílého vína
- 5 lžic medu
Česnek oloupeme, prolisujeme, zalijeme vínem a nakonec přidáme med. Vše necháme 14 dní louhovat. Poté přecedíme a užíváme 3× denně polévkovou lžíci až do úplného vypotřebování.
Není česnek jako česnek
Na pultech našich obchodů je k sehnání většinou česnek pocházející ze zahraničí, nejčastěji z Číny. Ten ale není tak aromatický jako český, je méně ostrý, mdlé chuti, ale hlavně neobsahuje tolik zdraví prospěšných látek jako česnek český. Z tohoto důvodu ho pro uvedené recepty nelze doporučit. Chce to tedy obstarat český česnek. I zde je však třeba vybírat. Za nejkvalitnější je považován ten, jehož paličky mají narůžovělou nebo nafialovělou barvu.