Tipy a triky

Velmi kontroverzní téma. Za jakých podmínek je možné opětovně zamrazit maso

Rozmrazení a opětovné zmrazení masa se do jisté míry podepíše na jeho kvalitě

autor

Erika Tomanová

09. prosince 2020

 
FOTO / Depositphotos
Uchovávání jídla v chladu a mrazu je již po tisíciletí tím nejlepším způsobem skladování potravin. Umožňuje jejich konzervaci na velmi dlouhou dobu, při níž dochází pouze k minimální ztrátě cenných minerálů a živin. Správné zamrazování však má svá pravidla.
Reklama

Určitě se každé hospodyni někdy stalo, že si rozmrazí příliš mnoho masa a část již nezpracuje. I když by ho ráda znovu zamrazila a použila zase jindy, v hlavě jí okamžitě zasvítí varovná kontrolka. Je vlastně opětovné mrazení masa bezpečné? 

Je opětovné masa vůbec bezpečné?

Mnoho lidí považuje mrazák za magickou nádobu, v níž potraviny vydrží věčně, a některé tam opravdu můžeme uchovávat dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale nejlepší si na obal každé  potraviny, kterou do mrazáku dáváme, lihovým fixem viditelně poznačit, jaké má datum expirace. Nezřídka se totiž stává, že lidé nacházejí ve svých mrazácích potraviny, které jsou měsíce prošlé a pak zvažují, jestli je bezpečné je zkonzumovat.

Důležité je dbát především na to, v čem potraviny zmrazujeme. Pokud víme, že jídlo budeme chtít po vyndání z mrazáku ohřát v mikrovlnné troubě, je potřeba ho uskladnit v sáčku nebo krabičce, kterou lze do mikrovlnky umístit. Pokud naopak víme, že máme velký kus masa, který najednou nepotřebujeme, je potřeba jej před zamrazením naporcovat. 

Opětovné zamrazení masa

Řekněme si zcela narovinu. Opětovné mrazení masa není ideálním způsobem jeho skladování, i když samotné mrazení určitě vhodným způsobem skladování je. Ale rozmrazení a opětovné zmrazení masa se do jisté míry podepíše na jeho kvalitě.

Je-li to nezbytné, pak maso můžete zmrazit dvakrát, pokud budete dodržovat několik jednoduchých, ale důležitých pravidel. 

Za jakých okolností se znovu zamrazení bezpečné?

Jakoukoliv čerstvou či již tepelně upravenou potravinu lze opakovaně uskladnit do mrazáku v případě, že byla rozmrazována v ledničce a není zkažená. Naopak nikdy bychom neměli nechávat zmraženou potravinu roztát na místě, kde je pokojová teplota či pod teplou vodou. Rozmrazování tímto způsobem radikálně zvýší aktivitu bakterií, které se při pokojové teplotě začínají rychle množit a potraviny se tak stávají zdraví nebezpečné.

Pro rozmrazování je možné využít i mikrovlnou troubu či studenou vodu, nicméně takto roztáté potraviny již nejsou bezpečné k opětovnému uskladnění a měly by být ihned spotřebovány.

Pokud však budete maso rozmrazovat bezpečným způsobem, tedy pomalu a v chladničce, pak by jeho opětovné zmrazení nemělo představovat žádná zdravotní rizika. 

Další zajímavé články