Rajčatová šťáva je opravdu skvělá věc. Je koncentrovaným zdrojem silných antioxidantů jako je třeba lykopen, karotenoidní rostlinný pigment, který je spojován se zdravotními přínosy.
Zázračný lykopen
Lykopen je velice účinným antioxidantem, tudíž pomáhá vašemu tělu zbavovat se škodlivých volných radikálů a zabraňuje rakovinnému bujení. Díky tomu konzumací rajčat a rajčatové šťávy předcházíte rakovině prostaty a rakovině tlustého střeva. Lykopen se do těla vstřebává pouze s tukem.
Proto je důležité rajčata pokapávat rostlinným olejem, nejlépe olivovým. Z tohoto důvodu se doporučuje přidávat do všech salátů s rajčaty i trošku oleje. Studie ukazují, že vypití pouze 1 šálku (250 ml) rajčatové šťávy téměř pokryje vaše každodenní potřeby vitamínu C a splní z 22% vaše potřeby vitamínu A ve formě alfa a beta-karotenoidů.
Přirozené hubnutí
Zajímavý experiment udělali vědci na univerzitě v Taiwanu. Skupině žen různého věku a různé tělesné váhy podávali po dobu dvou měsíců denně 250 ml rajčatové šťávy.
První zpozorovanou změnou bylo výrazné zhubnutí. Potvrdilo se, že k úbytku hmotnosti došlo skutečné díky odbourání tuku, nikoliv v důsledku odvodnění, jak se to stává u mnohých diet. Studie uvádí, že ženy, které se zúčastnily experimentu, nezměnily své stravovací návyky ani nezačaly s cvičením. Přesto byly účinky zřetelné již po prvních dnech.
Skvělé detoxikační účinky
Rajčatová šťáva má detoxikační účinek na tělo i díky přítomnosti chloru a síry. Přírodní chlor pomáhá játrům a ledvinám správně fungovat, zatímco síra je chrání před infekcemi. Vzhledem k tomu, že rajčata obsahují oba tyto prvky, je pro detoxikaci rajčatová šťáva skutečně účinná.
Recept na rajčatovou šťávu
Na výrobu rajčatové šťávy budete potřebovat následující suroviny:
- 1 kg rajčat
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce hnědého cukru
Postup
- Rajčata dobře omyjte ve vlažné vodě.
- Následně je pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte sůl a cukr.
- Vše dobře rozmixujte, dokud nezískáte jemnou homogenní směs.
- Směs přelijte do hrnce a přiveďte k varu. Na mírném ohni za stálého míchání vařte po dobu 5 až 10 minut. Pokud by byla směs příliš hustá, přilijte trochu vody.
- Po dovaření šťávu nechte mírně vychladnout a potom ji přelijte do zavařovací sklenice.
- Nádobu dobře uzavřete a umístěte v lednici.
- Pijte 2,5 dcl denně.
Co všechno dokáže rajčatová šťáva?
Rajčatová šťáva rovněž zlepšuje kašel a působí proti infekci dýchacích cest, předchází anémii, zmírňuje příznaky revmatu a zlepšuje krevní obraz.
Kromě toho pozitivně ovlivňuje pokožku a její zdraví. Má také vysoký obsah draslíku, vápníku, komplexních sacharidů, rostlinných bílkovin a vitamínu C.
Je výborná při svalových křečích, za což vděčí svému vysokému obsahu hořčíku, jehož má až 11 mg na 100 gramů.