Hlavním důvodem proč si doma zkusit vyrobit máslo, je skvělá chuť a možnost experimentovat. Můžete si lehce udělat máslo slané, s bylinkami či česnekem.
Doma vyrobené máslo je mnohem smetanovější, a lahodnější a hlavně ho budete mít čerstvé stále po ruce.
Recept na lahodné máslo
Výroba másla je velmi jednoduchá a potřebujete prakticky jen smetanu. Ta by měla mít nad 30 %. Hledejte balení bez stabilizátorů a smetanu před výrobou vytáhněte z lednice, aby měla kolem 10 °C.
Jak na to
Připravte si mísu, hrnec nebo jinou vhodnou nádobu, šlehač, cedník, misku na podmáslí. Pokud vám vadí mastné ruce, přidejte ještě mikrotenové rukavičky, přece jen budeme sahat na máslo.
Ze smetany ušlehejte šlehačku. V ideálním případě ji šlehejte v nádobě, která se dá shora přikrýt nebo uzavřít.
Smetanu šlehejte tak dlouho, až se "srazí" a tuk se tak pomalu začne oddělovat od podmáslí. Pokračujte ve šlehání, dokud se podmáslí odděluje, a postupně ho slévejte.
Pokud vytrváte, veškerá šlehačka se promění na hrudky másla a podmáslí. Na vzniklé hrudky je nyní vhodné nastoupit holýma rukama. Důkladným hnětením ve studené vodě je nyní potřeba z másla vyloučit všechny vzduchové bubliny a kapky podmáslí tak, aby zůstalo samotné máslo. Pokud v másle kapky podmáslí zůstanou, zhořkne a rychle se zkrátí jeho životnost.
Ideální je použít větší mísu, ve které držte hroudu másla ponořenou do studené vody. Usilovným hnětením se budou zbytky podmáslí vymývat do vody a hotoví jste v okamžiku, kdy zůstane voda po hnětení čistá.
Hotové máslo můžete zformovat do libovolného tvaru a poté jej uložte do lednice. Jeho chuť bude pravděpodobně překvapením pro všechny, kdo ještě čerstvé máslo nikdy neochutnali. Je zkrátka vynikající.
Vyrobte si jednoduchou delikatesu
S chutí másla se dá doslova čarovat a připravit si nespočet kombinací, které budou skvěle doplňovat chuť daného pokrmu. Lze použít téměř jakékoli koření, čerstvé i sušené bylinky, připravit si exotické příchutě.
Máslo smíchané se solí je velmi chutným zpestřením snídaňového menu a pravým okamžikem, kdy špetku soli přidat, je moment, kdy hotovou hroudu vytáhneme ze studené vody. Stejně tak si můžeme připravit hrst čerstvých bylinek, sušené koření, nebo třeba kousky sušených rajčat, prostě podle chuti a nálady.
Náš tip
Z másla můžeme vyválet váleček, který po ztuhnutí nakrájíme ozdobným nožem a před podáváním necháme znovu vychladit. Máslo můžeme pomocí cukrářského sáčku s nástavcem stříkat na pečící papír do tvarů hvězdiček, růžiček apod. a nechat v chladu ztuhnout. Případně máslo plníme do formiček na led či cukroví, uložíme do lednice či mrazáku, aby se jednotlivé porce másla daly snadno vyklopit.
Domácí máslo je oproti kupovanému zkrátka chuťová výhra v loterii a při troše šikovnosti vám to nebude trvat déle než 15 minut.