Bylinky a koření

Poznejte jedno z nejléčivějších koření v historii. Pomáhá proti širokému spektru neduhů

Černý kmín je léčivé koření, na které nedali dopustit už staří Egypťané

autor

Klára Sanders

24. února 2021

 
FOTO / Pixabay
Černý kmín je obecně známý jako Černucha, ale také se mu říká zlato faraónů či egyptský černý kmín. Tato rostlina pochází z Asie a používá se jako koření, ale zejména je to úžasný lék proti širokému spektru neduhů.
Reklama

Černý kmín je léčivé koření, na které nedali dopustit už staří Egypťané. V současnosti se hodně používá v balkánské a indické kuchyni. U nás se dříve černý kmín také hojně používal, ale dnes už je známý jen mezi opravdovými nadšenci zdravého stravování. 

Léčivá rostlina s dlouhou historií

Pokud zajdeme do daleké minulosti, dozvíme se, že o semenech kmínu se tvrdilo, že mohou vyléčit cokoli kromě smrti. Černý kmín (Nigella sativa) má opravdu dlouhou historii. Dokonce archeologové při zkoumání hrobu egyptského krále Tutanchamona našli lahvičku oleje z černého kmínu, neboť podle starých Egypťanů bylo potřeba mít u sebe olej  i v posmrtném životě. 

Více než 100 účinných látek

Kmín má skutečně pozoruhodné, hojivé a léčivé vlastnosti, které z něj činí jednu z nejcennějších léčivých rostlin světa. Kmín se používá po staletí na Středním východě, ve Středomoří i Indii. Semena kmínu obsahují více než 100 účinných látek, jako například:

  • beta sitosterol
  • kyselinu olejovou
  • kyselinu arachidonovou
  • proteiny
  • vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3
  • kyselinu listovou
  • vápník
  • železo
  • měď
  • zinek
  • fosfor

Kmín podporuje trávení

Trápí vás bolesti břicha, průjem, nadýmání či ranní nevolnosti? Kmín dokáže tyto nepříjemné potíže odstranit nebo alespoň zmírnit. Ovlivňuje totiž vylučování pankreatických enzymů, které podporují trávení a zároveň funguje i jako skvělý neutralizér kyselosti žaludku. Pokud trpíte plynatostí, zkuste nápoj z kmínu. Smíchejte jednu čajovou lžičku s opraženými semeny kmínu se sklenici vody, nechte louhovat a pijte jednou nebo dvakrát denně.

Zlepšuje paměť

Pro zlepšení paměti se doporučuje žvýkat půl čajové lžičky pražených kmínových semen každý den. Podle lékařů, kteří se zabývají výzkumem Alzheimerovy choroby, dokonce kmín zpomaluje postup této choroby a zmírňuje problémy související s pamětí, které přicházejí s rostoucím věkem.

Je skvělým doplňkem při dietě

Kmín je účinným doplňkem při každé redukční dietě. Dokonce pomáhá snížit procento tělesného tuku a špatného cholesterolu v krvi. Kmín podporuje metabolismus, čímž zabezpečuje rychlejší spalování. Navíc odstraňuje nadbytečnou vodu z těla, má močopudné účinky a kvalitně detoxikuje tělo. 

Konzumace

Kromě běžného použití v polévkách nebo omáčkách je možné dát si příležitostně pár semínek během dne. Důležité je semena důkladně rozžvýkat. Kmín je třeba ze stravy zcela vyloučit během těhotenství nebo při problémech s ledvinami.

Další blahodárné účinky kmínu

  • Podporuje imunitní systém
  • Chrání buňky před volnými radikály
  • Podporuje vylučování žluči
  • Má antiseptické účinky
  • Je prevencí proti anémii
  • Podporuje krvetvorbu
  • Je prevencí proti osteoporóze
  • Podporuje pevnost kostí
  • Je účinnou prevencí srdečně-cévních onemocnění
  • Snižuje vysoký krevní tlak

 

Další zajímavé články