Co uděláte s drůbeží před tím, než ji začnete tepelně upravovat? Drtivá většina z nás maso omyje pod vodou a následně ho vysuší papírovými ubrousky. Takto zpracované maso je podle nás čistší a zbavené nástrah v podobě bakterií. Asi vás překvapí, že nejnovější výzkumy tvrdí, že tímto způsobem jen riziko nákazy zvyšujeme.
Většina kuřecího masa se k vám opravdu dostane s určitými kmeny bakterií, které mohou v konečném důsledku způsobit střevní potíže nebo onemocnění, jako je například salmonelóza. Ochrana však nespočívá v omývání masa, ale v jeho správné tepelné úpravě.
Cesta z obchodu
Správným zchlazením kuřecího masa jeho cesta ke koncovému spotřebiteli nekončí. Vysoký standard hygieny se musí dodržovat i během přepravy a skladování v obchodě či doma. Víte, na jakém místě v ledničce bude vašemu kuřeti nejlépe nebo kolik dní máte na jeho zpracování?
Základní pravidla při práci s kuřecím masem
Nemoci pocházející z jídla ročně zabijí statisíce lidí. Je proto důležité šířit osvětu o tom, jak se mají potraviny zpracovávat tím správným, tedy bezpečným způsobem. A o mase, nejen kuřecím, to platí několikanásobně. Se syrovým masem bychom měli zacházet v rukavičkách, a to doslova.
Používání pryžových rukavic při zpracovávání syrového masa výrazně snižuje riziko přenosu a šíření nebezpečných bakterií. I při používání rukavic byste však neměli zapomínat na pravidelné mytí rukou.
Po zakoupení chlazeného masa jej ihned po návratu domů dejte do ledničky. Teplota v ní by měla být shodná s tou, kterou doporučuje výrobce. Na přepravu z obchodu do ledničky použijte ideálně chladicí tašku. Kuřecí maso je nutné spotřebovat nejdéle do doby použitelnosti vyznačené na obalu.
V lednici si dejte pozor, aby šťáva z něj nekapala na čerstvé potraviny a nikdy z něj nepřipravujte pokrmy po uplynutí doby jeho spotřeby.
Odborníci pak doporučují neomývat kuřecí maso pod proudem tekoucí vody, která vytváří kontaminovaný aerosol, který potřísní okolí.
Důležitou prevencí před všemi nákazami je striktní oddělení kuchyňských pomůcek a nástrojů používaných pro práci se syrovým masem a vejci od pomůcek pro zpracování pokrmů, které jsou určeny k přímé konzumaci. Nikdy nepoužívejte stejné prkénko nebo třeba nůž na krájení zeleniny poté, co jste s ním krájeli maso. Jinak máte zaděláno na kontaminaci. Občas k tomu stačí i odkapaná šťáva z masa, které uchováváte v lednice, takže opatrně.
Při zpracování kuřecího masa mějte na paměti i důkladné tepelné opracování (vaření, pečení apod.) Maso, například kuřecí řízek by měl být řádně propečený beze stopy narůžovělé barvy na řezu. U pečeného kuřete zase maso musí jít hladce od kostí a nesmí být kolem kostí ani náznakem krvavé. Pokud nedodržíte tato doporučení, může se stát, že nedostatečnou tepelnou úpravou nedojde ke zničení nežádoucích mikroorganismů, které vám následně mohou způsobit nemalé zdravotní potíže.