Chov králíků existuje už celá století. Do naší oblasti se dostal až na počátku 20. století a do té doby se na talíř dostávali jen díky lovu.
Proč bychom ho měli zařadit do našich jídelníčků? A jaké benefity pro naše zdraví se v něm ukrývají?
Složení králičího masa
Navzdory vzácným nutričním hodnotám a úžasným výhodám králičího masa klesla jeho spotřeba oproti roku 1989 na více než polovinu , a to přes doporučení lékařů, kteří doporučují konzumaci králičího masa zejména těm, kteří trpí nadváhou, obezitou a trávicími problémy. Důvodem je nejen minimální obsah tuku a cholesterolu, ale i množství kvalitních proteinů, které hrají při hubnutí velmi důležitou roli.
Například 100 gramů vařeného nebo dušeného králíka obsahuje přibližně 205 kalorií a 8,4 gramů tuku. Králičí maso obsahuje velké množství lecitinu a málo cholesterolu, což je vynikající prevencí arteriosklerózy. Králík také poskytuje důležité vitaminy i minerální látky, a proto je součástí různých diet, zejména redukčních, při rekonvalescenci, při chorobách trávicího traktu a žlučníku.
Králičí maso proti rakovině
Zajímavou skutečností, kterou vyniká pouze králičí maso je, že tělo králíka do svých sedmi měsíců nepřijímá stroncium-90. Jde o prvek, který pokud se dostane do živého organismu, se může uložit do kostní tkáně a může být příčinou vzniku rakoviny. Králík je proto vhodný pro pacienty s nádorovými onemocněními, protože z jeho masa se již žádné další stroncium do těla nedostane.
Další výhody králičího masa
- slouží jako vynikající antioxidant
- zlepšuje syntézu DNA
- pozitivně ovlivňuje stav naší kůže
- neobsahuje cholesterol
- neobsahuje herbicidy, pesticidy a další stopové chemické látky ani žádné těžké kovy
Výběr masa
Pokud chcete z králíka získat to nejlepší, je třeba ho vybírat v obchodě, kde mají co nejčerstvější maso, které by mělo mít světle růžovou barvu - bez modřin, podlitin a bez zápachu.
Pozor na puriny
Králičí maso je zdrojem purinů, proto by se mu měli vyhýbat lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové nebo pacienti, kterým byla diagnostikována dna.
Další výhody králičího masa
- Obsah proteinu v králičím mase je vyšší než v jehněčím, vepřovém, hovězím i telecím a procento tělesného tuku je stejné jako v hovězím mase.
- Vitaminy, které králičí maso obsahuje: kyselina askorbová, vitamin B12, B6, pyridoxin, fosfor, železo, kobalt, stejně jako draslík, mangan a fluor.
- Maso králíka je lehce stravitelné a trávící soustava ho vstřebá až z 90%, zatímco hovězího masa pouze okolo 60%.
- Králičí maso se doporučuje i při různých alergiích, protože ze všech druhů masa obsahuje nejméně alergenů.
- Dokonale reguluje hladinu cukru v krvi.
A věděli jste, že králičí tuk je velmi zdravý, používá se i jako lék na kašel nebo bronchitidu?