Pro ty z vás, kteří sbírají kořeny každoročně, to není žádná novinka, ale jsou mezi námi i tací, kteří o tom slyší letos prvně. Kořeny rostlin, po kterých nám na zahradě zbylo už jen velmi málo, se totiž sklízejí právě na podzim, ale pokud není půda promrzlá, můžete je sbírat klidně do Vánoc.
Ne všechny kořeny jsou však ke sběru vhodné. Pojďme se nyní podívat na ty, jejichž sběr je naopak velmi prospěšný. Můžete si z nich totiž udělat i odvar nebo tinkturu, která vám pomůže s nejrůznějšími zdravotními komplikacemi. Mějte ale na paměti, že použití v mírné míře prospívá, v nadměrné konzumaci může uškodit.
Smetánka lékařská
Obyčejná pampeliška, řeknete si. Jenže skutečnost, že roste na každém rohu neznamená, že bychom si ji neměli považovat. Stejně jako její nadzemní část, i ta podzemní obsahuje mnoho prospěšných látek, které je škoda nechat ležet ladem. Kořen pampelišky je totiž velmi bohatý na hořčiny, které pomáhají našim játrům, podpoří metabolismus, lymfatický oběh a mají blahodárný vliv na trávení.
Další prospěšné kořeny
Kořeny ale sbíráme i u dalších rostlin, které zrovna tak nabízí mnoho ozdravných látek, a proto stojí za povšimnutí.
- Třapatka nachová (Echinacea) – kořeny mají podpůrný vliv na imunitní systém
- Kopřiva – kořeny kopřivy se hodí na přípravu čaje, který bojuje proti zánětu
- Kozlík lékařský – jeho kořeny jsou skvělé pro přípravu čaje na dobrý spánek
- Lopuch – obsahuje látky, které působí proti kožním problémům, akné a ekzému
- Čekanka – má detoxikační účinky, tlumí otoky a je vhodná při trávicích potížích
- Proskurník lékařský (Topolovka) – kořeny se hodí proti kašli či dýchacím obtížím
- Šišák bajkalský – uklidňuje a působí proti senné rýmě či alergii, je dobrý před usnutím
Jak léčivé kořeny získat
Nejlepší je jít na kořeny, když je půda mokrá nebo alespoň vlhká a kyprá. V podzimním období není problém počkat si na déšť a léčivé kořeny jít sbírat hned po něm. Vyzbrojte se ostrou lopatkou, motyčkou nebo rýčem. Kořeny opatrně vyrýpněte a poté odstraňte nať. Kořen očistěte starým kartáčkem na zuby, opláchněte a poté ihned zpracujte.
Odvar, tinkturu nebo usušit?
Tinkturu i odvar je ideální připravovat z čerstvě sklizených kořenů, ale je dobré si některé ponechat a nasušit je na nadcházející zimu. Když je usušíte dobře, vydrží vám až pět let.
Sušení
Kořeny nakrájejte na tenké plátky a vložte je do trouby či sušičky na ovoce. Teplota by se měla pohybovat kolem 45°C. Kořeny poté uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách, aby se na nich neobjevila plíseň. V tu chvíli by mohly nejen ztratit svou léčivou schopnost, ale mohly by být naopak zdraví škodlivé.
Tinktura
Na tinkturu budete potřebovat 50 gramů kořenů a půl litru kvalitní vodky, která má minimálně 30 procent alkoholu. Za občasného protřepání louhujte po dobu jednoho měsíce. Po vylouhování sceďte přes plátýnko. Než začnete tinkturu užívat, konzultujte to raději se svým lékařem či lékárníkem, zda je to pro vás vhodné. Užívat se pak doporučuje čajová lžička dvakrát denně.
Odvar
Na odvar se hodí jak čerstvé, tak sušené kořeny. Čtvrt litrem studené vody přelijte jednu až dvě lžičky sušených kořenů a přiveďte k varu. Krátce povařte a nechte ještě čtvrt hodiny stát. Sceďte a ihned pijte. Ideální je jeden až dva šálky denně.
Zdroj: rozhlas.cz, ireceptar.cz.