Asi si stejně jako mnoho jiných lidí myslíte, že slupky obecně se do koše vždycky házely, tak proč by tomu mělo být jinak. Vždyť jsou přece špinavé, nastříkané chemikáliemi, povoskované a před vámi na ně sáhl celý supermarket. To může, ale nemusí být pravda. A i kdyby byla, umíme si s tím poradit.
Když nějakou pravdu slýcháme celý život, často nás ani nenapadne přemýšlet nad tím, jestli je to vlastně vůbec pravda. A přesně tak je tomu i u citrusových slupek. Vždycky se říkalo, že se vyhazují, tak je budeme vyhazovat. Jenže když si koupíte pomeranče v bio kvalitě, můžete si být jisti, že na jejich vypěstování žádné chemikálie použity nebyly. A pokud si koupíte obyčejné, použít je můžete také. Tak na co ještě čekat?
Jak zbavit slupky chemie
Pokud vám přijde zbytečné kupovat si bio pomeranče z ekologického zemědělství, nebo je toto ovoce zkrátka mimo vaše finanční možnosti, protože co si budeme povídat, není to zrovna levné, zkuste na to jít jinudy. Pomeranče, které jste si přinesli domů jednoduše opláchněte v roztoku 3% peroxidu vodíku. Na celý dřez vody vám budou stačit asi 4 lžíce. Rychle pomeranče opláchněte a pak je důkladně omyjte vlažnou vodou. Díky peroxidu zbavíte slupku všech nečistot včetně pesticidů či škodlivých bakterií.
Drahocenná surovina
Pomerančová kůra určitě nepatří do odpadkového koše. Když je řádně umytá, má našemu tělo ještě mnoho co nabídnout. Pomáhá při problémech s trávením, díky zdroji pektinu zpomaluje vstřebávání cholesterolu, pomáhá při odkašlávání a díky vitaminu C a A pomáhá nastartovat imunitu. Žvýkání čisté kůry přispívá i k bělejšímu úsměvu a příjemné citrusové aroma pomáhá se zápachem z úst.
Lahodný citrusový džus
V některých rodinách se tato tradice předává z generace na generaci a pomerančové slupky nejsou brány jako odpad, nýbrž surovina. Džus je velmi osvěžujícím nápojem, což oceníte především v létě, ale v chladných dnech poslouží jako životabudič a vitaminová bomba.
Co budete potřebovat
- 6 litrů vody
- 1 kg cukru
- 6 lžiček kyseliny citronové
- 1 litr studené vody
- kůru z 6 pomerančů
Pracovní postup
Připravte si litr vody, ve kterém nechte rozpustit kyselinu citronovou a nechte stát zakryté přes noc. Poté přidejte důkladně omytou kůru z šesti pomerančů a rozmixujte. Ve vedlejším hrnci svařte kilo cukru s šesti litry vody a poté ještě do horkého vmíchejte rozmixovanou kůru. Nechte trochu vychladnout a poté přes velmi husté sítko, ale nejlépe plátýnko, přeceďte. Nalijte do čistých lahví, uzavřete a uchovávejte v ledničce. Je tak dobrý, že do týdne bude pryč.
VAROVÁNÍ: Jakákoliv práce s chemikáliemi a ostrými předměty vyžaduje dohled dospělé osoby. Děti by nikdy neměly mít přístup k ostrým nožům a chemickým látkám.
Zdroj: prostezdravi.cz, timesofindia.indiatimes.com.