Zdraví

Pomazánky, které vám možná nebudou vonět, ale přežijete s nimi zimu ve zdraví a ještě si pochutnáte

Léčba pomazánkou? To tu ještě nebylo!

autor

Kateřina Korňová

11. listopadu 2021

 
FOTO / Pixabay
Všude na nás vyskakuje, že bychom měli podporovat svou imunitu a zvyšovat obranyschopnost našeho těla. Nejčastěji se doporučují čaje, ovoce, zelenina nebo různé doplňky stravy. Můžete si ale také připravit lahodné pomazánky, na kterých si pochutnáte jak k svačině, snídani či večeři a navíc uděláte něco i pro své zdraví.
Reklama

Prostředků, které přirozeně podporují naši imunitu je celá řada. My vám nyní přinášíme tři pomazánky, které jsou velmi snadné na přípravu, nestojí moc peněz, jsou výborné a tělu dodají mnoho zdraví prospěšných živin. Musíte si ale zvyknout na to, že příliš nevoní.

Vsaďte na přírodní medicínu a nebudete litovat

Cibulová

Cibule se často doporučuje k posílení imunity malých dětí a její konzumace podporuje i vykašlávání a odhlenění, tudíž je ideální při probíhajícím nachlazení. Cibule obsahuje například vitaminy B, C, D, a také karoten, riboflavin, zinek a železo. Zkrátka vše, co potřebujete v období, kdy na vás viry a bakterie číhají na každém rohu, pro své zdraví.

Jak ji připravit

Nejlépe vám cibule prospěje, když si ji připravíte v syrovém stavu. Nakrájejte proto najemno 1 červenou cibuli, 1 žlutou, 2 jarní cibulky a smíchejte je v misce. Oloupané jablko zbavené jadřince nastrouhejte k cibulím, přidejte 100 gramů žervé a 200 gramů pomazánkové másla. Pomazánka je rychlá, zdravá a výborná.

Česneková

Toto přírodní antibiotikum je využíváno již po staletí pro své léčivé účinky. Působí dezinfekčně, antibakteriálně a také pomáhá vypudit z těla parazity. Je zásobárnou vitaminů A, B, C a E, ale také těkavých olejů, které mají na svědomí nejen typický odér, ale i jeho léčivé vlastnosti.

Jak ji připravit

Jak moc bude vaše pomazánka léčivá nezáleží ani tak na tom, kolik česneku do ní dáte, ale jaký česnek koupíte. Malá rada zní: ten nejlevnější nebývá nejkvalitnější. Připravte si 30 gramů oloupaného česneku, 250 gramů strouhaného sýra se 45 % tuku, jednu středně velkou majolku (405 g) a sůl a pepř na dochucení. Když přidáte i bylinky, bude výborná a bude i krásně vypadat. Sýr, majonézu a podrcený česnek smíchejte a osolte a opepřete dle chuti. Lepší je, když pomazánku vložíte alespoň na hodinu do lednice. Plus jedna rada: dejte si ji raději večer, protože ten, kdo bude celý den čichat pod rouškou odér z vašich úst, budete jen a jen vy.

Drožďová

Pekařské droždí je další surovinou, která nám poskytuje víc, než si myslíme. Většinou jsme zvyklí ho používat kvůli schopnostem zdvojnásobit objem těsta, což v tuto chvíli hoďme stranou a bavme se o jeho účincích na lidské zdraví. Díky vitaminům a minerálním látkám má droždí skvělý vliv na činnost srdce, nervovou soustavu a také prospívá trávicímu traktu, zraku a pleti. Dokonce se má za to, že kvasnice pomáhají i lidem, kteří trpí nespavostí, únavou či depresemi.

Jak ji připravit

Drožďová pomazánka je na přípravu už trochu náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Potřebovat budete 4 kostky čerstvého droždí, 4 vejce, 4 stroužky česneku, 1 cibuli, pepř, sůl, máslo a bylinky na dochucení. Na másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte rozdrobené droždí. Míchejte, dokud se droždí nezačne oddělovat od tuku. Poté míchejte ještě chvilku, než začne droždí vonět. Přidejte vejce, prolisovaný česnek a míchejte, dokud se vše nespojí. Osolte, opepřete a můžete podávat. Výborně chutná jak teplá, tak studená.

Zdroj: healthline.com, bakingbusiness.com.

Další zajímavé články