O Vánocích jsme zvyklí se v jídle neomezovat a dopřávat si každý den. Vždyť jsou to svátky hojnosti, tak proč se omezovat? Do jisté míry je to pravda a nikdo nechce o Vánocích místo cukroví u pohádky chroupat mrkev a k večeři mít místo smaženého kapra list zelí s jedním rajčetem. Ne, tak to opravdu není, když se rozhodnete jíst zdravě.
Ve společnosti neustále přežívá názor, že co je dobré, to je nezdravé, a naopak. Jenže to není tak docela pravda. Doba hodně pokročila a dnes jsme se surovinami, které máme k dispozici, schopni v kuchyni doslova kouzlit. Vždyť připravit vánoční cukroví téměř bez cukru je nadlidský úkon, a přece se to dá. I cukroví bez mouky a s minimem cukru tak může být lepší, než vanilkové rohlíčky vaší babičky.
Vanilkové rohlíčky
- 160 g mandlové mouky
- 100 g másla
- 1 vejce M
- 1 žloutek
- ½ ČL prášku na pečení
- 3 PL práškového cukru (březového cukru)
Všechny suroviny smícháme v míse a vypracujeme z nich těsto, které necháme odstát v chladu asi půl hodiny. Po vychladnutí z těsta vytvarujeme malé válečky o velikosti asi 8 mm a tvarujeme z nich na plech rohlíčky ve tvaru podkovy. Pečeme na 175 °C asi 10-15 minut.
Čokoládovo-avokádové truffles
- 1 zralé avokádo
- 1 vanilkový lusk
- 1 špetka soli
- 70 g 100% čokolády
- 50 g kokosového oleje
- 110 g mandlové mouky
- 2 PL (30 g) cukru
- na obalení: strouhaný kokos a kakao
Avokádo oloupeme a pomačkáme vidličkou. Přimícháme vnitřek vanilky, sůl a cukr. Potom přidáme mandlovou mouku, vše dobře promícháme a necháme ztuhnout na chladném místě asi půl hodiny. Po vychladnutí tvarujeme kuličky a polovinu z nich obalujeme v kakau a druhou v kokosu.
Speculaas
- 110 g mandlové mouky
- 60 g másla
- 1 ČL guarové gumy
- 3 ČL koření Speculaas (mleté: hřebíček, koriandr, skořice, muškátový ořech, bílý pepř)
- 2 vajíčka M
- ½ ČL prášku do pečiva
- 2 ČL mleté skořice
- ½ ČL kakaa
- 6 kapek vanilkové esence
- 4 PL cukru (březového cukru)
- špetka soli
- 2 PL mandlových lupínků
V míse si z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Ve druhé míse smícháme ostatní suroviny. Potom opatrně přimícháme sníh. Na plech dáme papír na pečení a lžící z hmoty pokládáme malé kopičky, které roztáhneme lžící na placky, posypeme mandlovými lupínky a pečeme na 140 °C 20-25 minut.
Zdroj: TZ EASYDIET, cukrfree.cz.