Nejen k pečení, ale i k dalším úkonům využijeme tohoto skvělého pomocníka v našich kuchyních. Do pečicího papíru můžete zabalit svačinu na cesty, prokládat jím cukroví v dóze, aby se neslepilo, lze jej použít k výrobě sáčku na zdobení cukroví, nebo na něm vyválet těsto, pokud jej z nějakého důvodu nechcete už podsypávat moukou. Zkrátka ho lze použít mnohem všestranněji, než jen na pečení.
Pečení na pečicím papíře má i řadu dalších výhod, které všichni známe. Je vysoce odolný proti vzplanutí, mastnotě, vlhkosti, je nepřilnavý, a hlavně nemusíte pokaždé plech vymazávat máslem, vysypávat moukou a pak pracně připálené okraje drhnout houbičkou nebo drátěnkou. Navíc ho lze použít opakovaně a ušetřit tak životní prostředí i vlastní kapsu. Jenže co když dojde, aniž bychom si toho všimli...
Nahraďte ho alobalem
Někdy lze pečicí papír nahradit alobalem, který většinou po ruce máte. Jen výjimečně se stane, že vám dojde pečicí papír a alobal zároveň. Zabrání odkapávání a rozlití jídla do obsahu pekáče, takže se skvěle hodí jako prevence proti ušpinění nádobí. Co ale postrádá, jsou nepřilnavé schopnosti pečicího papíru. Budete tedy muset použít trochu kvalitního tuku na "vymazání".
Silikonová pečicí podložka
Pokud se vám stává často, že zapomínáte, protože toho v hlavě nosíte příliš mnoho, abyste se byli schopni soustředit na takovou malichernost, že vám dochází pečicí papír, pojistěte se proti tomu. Pro příště si kupte silikonovou pečicí podložku, která vám nedojde nikdy. Můžete ji použít jak do trouby, tak na ní válet těsto místo na vále.
Vymaštěný pekáč
No a když vám nic jiného nezbyde, budete se muset vrátit do středověku a pekáč vymazat máslem, sádlem nebo olejem vlastníma rukama. To si samozřejmě děláme srandu, tato technika je sice pracnější, ale stále patří do moderního světa a nejen naše babičky se bez ní neobejdou. Jen vám přidělá práci, jelikož budete pak muset pekáč nebo plech umýt.
Na co raději zapomeňte
Možná jste už slyšeli radu, že když dojde pečicí papír, můžete ho nahradit voskovaným papírem, papírovou taškou nebo papírovým sáčkem. Mějte však na paměti, že i když působí na první pohled tyto materiály podobně, jedná se o hořlavé materiály, které nejsou přizpůsobeny vkládání do horké trouby. Při vysokých teplotách se mohou roztavit nebo dokonce vznítit.
Zdroj: finedininglovers.com, kitchenfeeds.com.