Vánoční cukroví k adventu patří a každý z nás má oblíbené některé druhy, bez kterých by nedal ani ránu. Zkuste si je ale letos upéct zdravěji, nebo třeba připravte vybrané fitness cukroví navíc a přidejte ho k ostatním druhům. Jestliže se tloustnutí o Vánocích nebojíte, udělejte si je jednoduše kvůli jejich vynikající chuti.
Odlehčená fitness verze klasického cukroví se ovšem neobejde bez kvalitních surovin. Jen ty vám zaručí, že výsledek bude nejen dobře chutnat, ale i obsahovat spoustu tělu prospěšných látek v dobře vstřebatelné podobě.
FIT kokosky
- 4 vejce
- 200 g strouhaného kokosu
- kůra z jednoho citrónu nebo pomeranče
- extrakt z vanilkových lusků
Předehřejte troubu na 150 stupňů. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého následně přidejte vanilkový extrakt, kokos a kůru z citrusů. Vše dobře promíchejte. Z takto připravené směsi vytvarujte na plech kokosky. Pečte asi 20 minut, ale vždy pečlivě hlídejte.
Fitness pistáciové kuličky
- 200 g sušených datlí bez pecek
- 100 g mandlí
- 2 lžíce kakaa
- 200 g nesolených pistácií (vyloupaných)
Nasekejte pistácie najemno a odložte je stranou. Vypeckované datle rozmixujte společně s mandlemi a kakaem. Lehce navlhčenýma rukama tvarujte kuličky, které obalte v připravených pistáciích.
FIT linecké cukroví
- 1 vejce
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g bio proteinu
- kapka vanilkového extraktu
- kůra z jednoho citrónu
- jablečné pyré nebo marmeláda na promazání
Smíchejte všechny ingredience a vypracujte z nich těsto. Pokud se bude těsto lepit, přidejte více mouky. Zabalte ho do potravinové folie a nechte do dalšího dne odpočinout.
Předehřejte troubu na 150 stupňů. Těsto vyválejte asi na půl centimetru silný plát, ze které vykrajujte požadované tvary. Ty následně vyskládejte na pečicí papír a vložte do trouby. Dejte pozor, aby polovina měla uprostřed otvor. Pečte asi 10 minut, ale cukroví kontrolujte. Vychladlé linecké spojte pomocí marmelády nebo pyré. Takto připravené linecké nechte alespoň týden až dva odležet, aby nasáklo vlhkost.
Zdroj: TZ myjsmebio.cz, bajolafit.cz.