Některé cukroví lze udělat úplně bez formiček, jako například kokosky, rumové kuličky, vanilkové rohlíčky, nebo třeba čokoládové lanýže a truffles. Pro ty vykrajované ale většinou potřebujeme něco, abychom docílili požadovaného tvaru. Jistě, můžeme linecké nakrájet na čtverce nožem, ale to vás předpokládáme neuspokojí. Zkuste tedy zapátrat a uvidíte, že najdete něco lepšího než jen nůž.
Těsto vyválejte lahví od vína
Začněte tím, že si najdete vhodný váleček. Skvěle postačí lahev od vína, piva nebo čerstvého mléka. Zbavte ji etikety, důkladně omyjte, osušte a můžete začít péct.
Včelí úly do panáku
Na vosí hnízda neboli včelí úly potřebujete formičku, do které těsto nacpete, uděláte dírku a vyklepnete. Prodávají se různé druhy od obyčejných až po otevírací se symbolem včeličky nebo dokonce s násadkou na vytvoření vnitřního tunýlku pro náplň. Schválně, máte doma něco takového? Co třeba malého panáka? Nebo oranžový obal od hračky z čokoládového vajíčka? Klidně můžete použít i formičky na led. V nejhorším můžete udělat kuličku, kterou stisknete v pěsti, uděláte do ní vařečkou tunýlek, naplníte, zalepíte piškotem a postavíte piškotem dolů. Snadné, nemyslíte?
Linecké tvarované sklenicí
Pokud chcete letos péct i lepené linecké, bez formičky se neobejdete. Nemáte-li však žádnou po ruce, podívejte se kolem sebe. Co třeba větší panák, menší sklenice, sklenice na šampaňské nebo sklenice od marmelády? Do kolečka, které pak přijde při lepení navrch, udělejte ještě menší otvor například brčkem. Můžete ale také vrchní díl nazdobit i jinak. Přes rozválené těsto položte kus háčkovaného ubrousku a lehce ještě jednou vyválejte. Ubrousek stáhněte a zůstane vám krásný reliéfní plát těsta, které už stačí jen vykrájet.
Pracny vidličkou
Těsto na pracny nechte trochu povolit v pokojové teplotě a pak z něj tvarujte kuličky nebo hrudky. Hrudky poté lehce vtlačte do vidličky, jako kdybyste je chtěli na vidličku nikoliv napíchnout, ale položit. Když lehce přitlačíte, vytvoříte tak krásné podélné pruhy napříč celou hrudkou. Upečte, obalte v cukru a je to.
Perníčky z krabičky
Kdo říká, že perníčky musí být vždy ve tvaru "pana perníčka", stromečků, zvířátek a zvonečků? Vezměte si k ruce plechovou krabičku, ideálně do velikosti cca 5 x 5 centimetrů a rozválené těsto vykrajujte na stejně velké čtverce. Položte na pečicí papír a dozdobte. K ruce si vezměte cokoliv, co můžete do těsta obtisknout, nebo je nechte tak, jak jsou, a ozdobte je až po vyndání bílkovou polevou.
Dekorujte fixou a legem
Perníčky i linecké ale můžete dekorovat ještě předtím, než je vložíte do trouby. Skvěle se hodí plastové konce fixů, malé i velké lego, vidlička, dno skleničky, nebo třeba bublinková folie. Lepší jsou ale ostřejší razítka, která zajistí, že vytisknutý tvar na cukroví najdete i po upečení.
Pusinky z pytlíku
I pusinky můžete udělat, aniž byste disponovali zdobicím sáčkem s různými násadami. Jednoduše nalijte vyšlehaný sladký sníh do pevnějšího pytlíku a ustřihněte mu růžek. S jeho pomocí vytvoříte krásně hladké pusinky, na které bude radost pohledět.
Rádlo
Koneckonců pokud máte doma rádlo, můžete použít i je. Je to vlastně takový lepší nůž, který ale dodá vykrojeným tvarům krásné vlnité okraje. Takto můžete vykrajovat perníčky, linecké, ale třeba i išlské dortíčky.
Autorský článek