Dobré maso, to je základ
Předtím, než budete zkoumat, co všechno do tataráku patří a jak jej udělat co nejlahodnější, zaměřte se především na výběr masa. Je to ta nejdůležitější surovina v receptu, na které záleží víc než na čemkoliv jiném. Ve většině případů se používá pravá svíčková, ale pokud si chcete skvěle pochutnat a neutratit všechny své peníze, chybu neuděláte ani koupí hovězího ořechu. Nejenže ušetříte, ale navíc dodá tataráku i příjemně výraznou chuť.
Naškrábat nebo rozmixovat?
Tatarský biftek je velmi kontroverzním receptem, jelikož se konzumuje syrové maso bez jakékoliv tepelné úpravy. Proto se vždy doporučovalo hovězí maso ručně naškrábat, abyste měli vizuální kontrolu nad tím, zda není maso jakkoliv napadené. Při ručním škrábání však může docházet k nevzhlednému hnědnutí masa, proto se dnes častěji maso mele.
Jak minimalizovat rizika
Tatarský biftek má řadu odpůrců, jelikož hrozí bakteriální onemocnění, které může způsobovat bakterie Listeria nebo Salmonela. Maso může být kontaminováno na povrchu a jelikož neprochází tepelnou úpravou, můžete po jeho pozření získat bonus v podobě nepříjemného onemocnění. V dnešní době však všechna jateční zvířata procházejí přísnou veterinární kontrolou, tudíž jsou zdravotní rizika, která představuje konzumace syrového masa, minimální. Záleží tudíž především na tom, kde a od koho maso kupujete.
Co by v něm nemělo chybět
Receptů na tatarský biftek je nepřeberné množství, ale základem je vždy kvalitní čerstvé hovězí maso. Dle chuti se k němu pak přidává vaječný žloutek, cibule, dijonská hořčice, kečup, worcester, červená paprika, kmín, sůl či pepř. Můžete do něj nakrájet ale i kapary ve slaném nálevu nebo kyselé okurky a na závěr přidat pár kapek oleje. Zkrátka dle chuti.
Vhodná příloha
K tatarskému bifteku patří smažená topinka s pořádnou vrstvou česneku, ale pokud se na ni necítíte, česnek vám nedělá dobře, nebo chcete zkusit něco zdravějšího, můžete si jako přílohu zvolit pouze toastový chléb připravený v opékači topinek.
Jak namíchat nejlepší tatarák
Postup by měl být následující: maso naškrábejte najemno nebo namelte, osolte a opepřete. Těžko se udává konkrétní množství, protože každému chutná něco jiného. Je zkrátka potřeba neustále ochutnávat. Do osoleného a opepřeného namletého masa přidejte trochu dijonské hořčice, lžičku kečupu, pár kapek worcesteru, najemno nakrájenou cibuli a vše promíchejte. Ochuťte případně kmínem, paprikou a vytvořte ze směsi bochánek, který položte na talíř. Maso můžete ještě zjemnit vaječným žloutkem, který naservírujte na vrcholek bochánku. Každý si ho pak vmíchá do masové směsi při konzumaci. Místo vaječného žloutku můžete použít pár kapek olivového oleje.
Tipy, jak si tatarák ještě víc užít
1. Soustřeďte se především na maso - ze špatného masa dobrý tatarák neuděláte, proto vybírejte vždy masné plemeno skotu, které zrálo maximálně 10 dní. Vhodné je například Aberdeen Angus, Galloway nebo Limousine.
2. Z jaké části zvířete - nejen na plemeni, ale také na druhu masa záleží. Nejlépe uděláte, když si pro svůj tatarský biftek vyberete libové zadní hovězí maso.
3. Pokojová teplota - když pečete bábovku, musíte předtím nechat nějakou dobu všechny suroviny mimo lednici, aby měly všechny podobnou teplotu. U přípravy tataráku to platí zrovna tak. Maso před přípravou vyndejte a nechte při pokojové teplotě alespoň půl hodiny.
4. Každý má jiné chutě a jiné preference, ale obecně při přípravě tataráku platí pravidlo: méně znamená více. Vždy musí být cítit především chuť masa.
5. Vyšperkovaný tatarský biftek doplňte bílým vínem, ale pokud si k nim připravíte tradičně i tučnou topinku s česnekem, skvěle sedne i vychlazené pivo.
6. Zahoďte konvence a vyzkoušejte tataráky z jiných druhů masa než z hovězího. Skvěle chutná i lososový, tuňákový či srnčí. Zkuste si také připravit tatarák třeba z lilku, řepy nebo bramborové kaše. Jsou trochu jiné, ale o nic méně chutné.
Zdroj: angusfarm.cz, stejkybejky.cz.