Jídlo

Rozmrazování mletého masa má svá pravidla. Jak postupovat, pokud máte pár minut, hodinu nebo celý den

Způsob rozmrazování se podepíše na výsledné chuti masa

autor

Kateřina Korňová

17. ledna 2022

 
FOTO / Pexels
Mrazák je v domácnosti nezastupitelným pomocníkem, se kterým můžeme uchovávat potraviny čerstvé mnohem déle. Co když však chceme zmrazené jídlo rozmrazit? Rozmrazování každé skupiny potravin má svá pravidla a u masa tomu není jinak. Dnes se zaměříme konkrétně na mleté maso.
Reklama

Mleté maso je jednou z nejuniverzálnějších ingrediencí, se kterou vždy vykouzlíte skvělý a rychlý oběd nebo večeři. Vzhledem k tom, že v lednici vydrží jen pár dní, ho často dáváme do mrazáku, abychom ho v případě potřeby mohli použít i po několika týdnech. Jeho rozmrazování nesprávným způsobem však může zapříčinit růst škodlivých bakterií, ale projeví se i na výsledné konzistenci i chuti masa. Pojďte se s námi podívat, jak maso rozmrazovat správně.

U rozmrazování nic neuspěchejte

Pokud máte 12 až 24 hodin

Jestliže předem víte, že chcete použít mleté ​​hovězí maso, rozmrazování v lednici je nejbezpečnější způsob, jak toho docílit. Úplné rozmrazení půl kilogramu mletého hovězího masa v lednici trvá asi 24 hodin, ale pokud jste mleté maso při vkládání do mrazáku rozdělili na menší dílky, rozmrazí se rychleji. Maso vyndejte z mrazáku, položte ho na hluboký talíř nebo do misky, čímž zabráníte tajícímu ledu a skapávající šťávě, která vytéká při rozmrazování masa, aby vám zašpinili ledničku. Od chvíle, kdy maso vložíte z mrazáku do lednice, jej musíte do 48 hodin spotřebovat.

Pokud máte 1 hodinu

Jestliže jste přišli domů z práce a do večeře vám zbývá zhruba hodina, vyndejte mleté maso z mrazáku a vložte ho do misky s vlažnou vodou. Rozhodně se nedoporučuje rozmrazovat maso v horké vodě, jelikož by se vám okraje mohly začít vařit, zatímco střed by byl stále zmrzlý na kámen. S takto rozmrazeným masem se pak těžko pracuje a karbanátky z něj neuděláte. Nejprve se ujistěte, že je mleté maso v uzavřeném a nepropustném obalu, poté jej ponořte do misky s vlažnou vodou. Každých 10 minut můžete vodu vyměnit, jelikož ji bude zmrzlé maso ochlazovat. Půlkilový balíček by takto měl roztát zhruba do hodiny a poté by měl být ihned spotřebován.

Pokud máte 5 minut

V nejhorším případě, kdy máte na přípravu večeře sotva pár minut, můžete k rychlému rozmrazení mletého masa použít i mikrovlnnou troubu. Odstraňte všechny obaly, maso položte na talíř a zapněte mikrovlnnou troubu na funkci "rozmrazování". Každou chvíli maso otočte, aby se vám nezačalo na povrchu opékat. I tak ale může dojít v procesu rozmrazování k tomu, že budou vrchní části masa na některých místech lehce ovařeny. Berte to proto jako poslední možnou variantu.

Lze rozmrazené maso znovu zmrazit?

Zda můžete mleté ​​hovězí maso po rozmrazení znovu bezpečně zmrazit, nebo ne, závisí na metodě, kterou používáte k jeho rozmrazování a také na tom, v jakém stavu jste ho vkládali do mrazáku. Pokud se rozhodnete mleté ​​maso po rozmrazení v lednici nepoužít, můžete ho do 48 hodin po vyndání z mrazáku vložit zpět bez rizika růstu bakterií. Pokud ale k rozmrazování masa používáte studenou vodu nebo mikrovlnnou troubu a poté se rozhodnete, že maso nechcete používat, je nejlepší ho nejprve uvařit, než ho znovu zmrazíte. Jestliže jste maso do mrazáku vkládali už s tím, že druhý den expiruje, nedoporučuje se po rozmrazení znovu zmrazovat. Opětovné zmrazení je možné pouze v případě, že se jedná o čerstvou potravinu.

Zdroj: allrecipes.com, cookthestory.com.

Další zajímavé články