Kultura a styl

Horké potraviny do chladničky nepatří. Abyste předešli šíření bakterií, zchlaďte jídlo co nejrychleji

Chlazením horkých potravin v ledničce ohrožujete nejen spotřebič

autor

Jitka Wolfová

14. února 2022

 
FOTO / Unsplash
V každé domácnosti se občas stane, že po obědě nebo večeři zbyde jedna nebo dvě porce navíc. Abyste zamezili plýtvání potravin, často se uchýlíte k tomu, že je uložíte do ledničky nebo do mrazáku. To je rozhodně správně. Je ale možné chladit ještě teplé (nebo dokonce horké) potraviny, nebo je lepší je nechat vystydnout? Případně jak dlouho?
Reklama

Uvařené potraviny by se neměly nechávat na lince vychladnout příliš dlouho. Čím déle jídlo leží v pokojové teplotě, tím vyšší je riziko růstu škodlivých bakterií. Takže pokud jste byli zvyklí nechat plný kastrol polévky na sporáku klidně několik hodin, než úplně vychladne, raději už to nedělejte.

Přidání horkých potravin přímo do chladničky však může zvýšit okolní teplotu a vystavit stejnému riziku i ostatní potraviny, které jsou v lednici uloženy. Řešení je ovšem velmi snadné a spočívá v rychlém zchlazení horkých potravin, abyste je mohli vložit do chladničky či mrazáku co nejdříve.

Jak rychle zchladit potraviny

Chladnička dokáže potraviny zchladit celkem rychle, a to dokonce i hodně horké. Vystavujete se však riziku, že chvilkové zvýšení teploty ohrozí ostatní potraviny v ledničce a zároveň může docházet ke srážení vody a vytváření námrazy uvnitř spotřebiče. Pomocí snadných tipů však můžete rychle zchladit potraviny na takovou teplotu, se kterou již chladnička nebude mít problém.

Rozdělte jídlo na malé dávky

Zbylo-li vám velké množství jídla, jako například omáček či polévek, rozdělte ho na několik menších porcí do mělkých nádob, díky čemuž jídlo vychladne rychleji. Jídlo by však nemělo stát na lince déle než dvě hodiny, abyste předešli množení bakterií. Menší porce pak můžete opět smíchat dohromady a uskladnit v ledničce.

Chlaďte jídlo rychleji

Pokud máte možnost, rozdělte jídlo na menší porce a dejte je vychladnout za okno nebo na studenou chodbu. Obzvlášť v chladných dnech, jako jsou tyto, bude jídlo vychlazené během pár minut. Po chvíli můžete jídlo umístit bez obav do lednice.

Dopřejte jídlu ledovou lázeň

Pokud potřebujete potraviny před uložením do lednice zchladit rychleji a nemáte možnost vychladit je za oknem nebo na chodbě, můžete menší nádoby s potravinami umístit do ledové lázně nebo zabalit jídlo do uzavíratelných pytlíků a nechat na ně téct ledovou vodu.

Nechlaďte velké porce

Nikdy se nepokoušejte zchladit v ledničce příliš velké množství horkých potravin. Většina spotřebičů není navržena tak, aby dokázala ochladit plný kastrol horké polévky. Pokud tak učiníte, ohrozíte jak svou lednici, tak všechno jídlo, které v ní máte uloženo.

Zdroj: allrecipes.com, food.ndtv.com.

Další zajímavé články