Uvařené potraviny by se neměly nechávat na lince vychladnout příliš dlouho. Čím déle jídlo leží v pokojové teplotě, tím vyšší je riziko růstu škodlivých bakterií. Takže pokud jste byli zvyklí nechat plný kastrol polévky na sporáku klidně několik hodin, než úplně vychladne, raději už to nedělejte.
Přidání horkých potravin přímo do chladničky však může zvýšit okolní teplotu a vystavit stejnému riziku i ostatní potraviny, které jsou v lednici uloženy. Řešení je ovšem velmi snadné a spočívá v rychlém zchlazení horkých potravin, abyste je mohli vložit do chladničky či mrazáku co nejdříve.
Jak rychle zchladit potraviny
Chladnička dokáže potraviny zchladit celkem rychle, a to dokonce i hodně horké. Vystavujete se však riziku, že chvilkové zvýšení teploty ohrozí ostatní potraviny v ledničce a zároveň může docházet ke srážení vody a vytváření námrazy uvnitř spotřebiče. Pomocí snadných tipů však můžete rychle zchladit potraviny na takovou teplotu, se kterou již chladnička nebude mít problém.
Rozdělte jídlo na malé dávky
Zbylo-li vám velké množství jídla, jako například omáček či polévek, rozdělte ho na několik menších porcí do mělkých nádob, díky čemuž jídlo vychladne rychleji. Jídlo by však nemělo stát na lince déle než dvě hodiny, abyste předešli množení bakterií. Menší porce pak můžete opět smíchat dohromady a uskladnit v ledničce.
Chlaďte jídlo rychleji
Pokud máte možnost, rozdělte jídlo na menší porce a dejte je vychladnout za okno nebo na studenou chodbu. Obzvlášť v chladných dnech, jako jsou tyto, bude jídlo vychlazené během pár minut. Po chvíli můžete jídlo umístit bez obav do lednice.
Kultura a styl
Vyléváním oleje do kuchyňského odpadu si koledujete o malér. Do dřezu nebo do kanalizace rozhodně nepatří
Pokračovat ve čtení
Kultura a styl
Zkosené digestoře dodají kuchyni osobitý charakter. Jsou tišší, výkonnější a zamezí při vaření kontaktu horké páry s obličejem
Pokračovat ve čtení
Dopřejte jídlu ledovou lázeň
Pokud potřebujete potraviny před uložením do lednice zchladit rychleji a nemáte možnost vychladit je za oknem nebo na chodbě, můžete menší nádoby s potravinami umístit do ledové lázně nebo zabalit jídlo do uzavíratelných pytlíků a nechat na ně téct ledovou vodu.
Nechlaďte velké porce
Nikdy se nepokoušejte zchladit v ledničce příliš velké množství horkých potravin. Většina spotřebičů není navržena tak, aby dokázala ochladit plný kastrol horké polévky. Pokud tak učiníte, ohrozíte jak svou lednici, tak všechno jídlo, které v ní máte uloženo.
Zdroj: allrecipes.com, food.ndtv.com.