Lépe organizovaná kuchyň vám pomůže ušetřit čas, ale i peníze a bude se vám v ní vařit lépe a snadněji. Kuchyň totiž často není jen špinavá, ale často je zbytečně moc přeplněná a tak špatně organizovaná, že může budit dojem, že je neuklizená. Práce ve špatně uspořádané kuchyni je nepříjemná, pomalá a neintuitivní. Pojďme se dnes podívat na to, co a jak v kuchyni změnit ještě dnes, abyste uvolnili v kuchyni místo a práce v ní pro vás byla příjemnější.
1. Vytřiďte prošlé potraviny
Existuje několik problémů, které se dají nalézt téměř v každé kuchyni. Na prvním místě seznamu jsou potraviny s prošlou dobou trvanlivosti. Ať děláte co děláte, za nějakou dobu se jich ve vaší kuchyni nastřádá celkem velké množství. Udělejte si proto čas na vyřazení neidentifikovatelných zbytků mouky, oříšků, strouhanky, staré zeleniny, otevřeného vyčpělého koření, či konzervovaného zboží, které je už prošlé. Abyste příště omezili vyhazování potravin na minimum, naučte se praktikovat metodu "FIFO" - tedy první dovnitř, první ven.
2. Upřednostněte nejpoužívanější položky
Zejména v kuchyni je důležité zajistit, aby věci, které používáte každý den, jako příbory nebo váš kávovar, byli nejsnáze přístupné. Zvažte, o co se jedná konkrétně ve vaší kuchyni a přesuňte nejpoužívanější věci na místo, na které se pohodlně dostanete. Tyto předměty by měly být uloženy nejlépe v oblasti mezi úrovní boků a očí.
3. Přemístěte zřídka používaná zařízení
Pokud máte věci, kterých se neradi zbavujete úplně, ale nepoužíváte je často, jako je strojek na těstoviny nebo sušička potravin, mohou být uloženy na hůře přístupném místě, například na vysoké polici nebo dokonce v jiné části domu, jako je například předsíň. Uvolní se tím cenný prostor pro věci, o kterých víte, že je budete používat častěji.
4. Založte „sezónní“ zásuvku
Stejně jako ve skříni měníte letní a zimní oblečení, můžete v kuchyni nebo spíži zřídit zásuvku na letní a zimní vybavení. V létě by se zásuvka mohla naplnit potřebami na piknik, výrobníkem zmrzliny a formami na nanuky. Na podzim a v zimě by zásuvka mohla obsahovat váš sváteční servis, vykrajovátka a formičky na cukroví a další věci, které využíváte jen v zimním období. Mimosezónní vybavení pak uložte do krabice a ukliďte je na půdu nebo do skříně.
5. Ukliďte pracovní plochy
Vyčistěte kuchyňskou linku od spotřebičů, které nepoužíváte, hromady pošty, nabíječek mobilních telefonů a všech ostatních náhodných věcí, které se obvykle v kuchyni shromažďují a znemožňují nejen úklid, ale i pohodlnou práci. Roztřiďte všechny tyto věci a najděte jim vhodnější místo.
6. Vytvořte si pracovní zóny
Také se vám bude lépe pracovat, když si na své kuchyňské lince vytvoříte specifické pracovní zóny pro konkrétní úkoly, které neustále opakujete, jako je pečení, příprava jídla nebo příprava kávy/nápojů. Vše potřebné pro tyto úkoly by mělo mít v kuchyni své místo.
7. Buďte praktičtí
Vaše kuchyň bude organizovanější a vy budete mít větší přehled o potravinách, když vše uložíte do uzavíratelných vzduchotěsných dóz. Když vyberete opravdu kvalitní nádoby, vašim zásobám se vyhnou i jinak nenechaví molové. Navíc budete mít přehled o tom, zda nedochází rýže, čočka nebo hladká mouka a vaše skříňky se nebudou plnit otevřenými a na půl spotřebovanými pytlíky.
8. Založte místo pro zbytky
Pro potraviny podléhající rychlé zkáze, jako jsou zbytky nebo často konzumované věci, jako je nedojedená nakrájená zelenina, napůl snědené jogurty po dětech nebo otevřené oříšky, mějte v lednici vyhrazenou poličku nebo konkrétní část, kde budou tyto věci uloženy. Usnadníte tak jejich nalezení a pravděpodobněji je sníte, než se zkazí.
Zdroj: allrecipes.com, wellandgood.com.