Jídlo

Ochutnejte ryzí zlato mezi superpotravinami. Posledním trendem v přípravě zdravých receptů je včelí pyl

Co je zdravé, může už dnes být i dobré

autor

Kateřina Korňová

19. února 2022

 
FOTO / Labeta
Včelí pyl je kvůli extrémně vysokému obsahu biologicky aktivních látek a cenných bílkovin považován za téměř dokonalou potravinu, a to nejen pro včely, kterým slouží jako základní složka potravy. Z nutričního hlediska je tudíž velmi hodnotný, a to především pro vysoký obsah vitaminu B, zinku a také rutinu, který také může za žluté zbarvení pylu.
Reklama

Napadlo vás někdy, že ochutnáte od včel něco jiného, než med? Jistě, můžete namítat, že znáte i mateří kašičku, ovšem ta se používá především v kosmetice, nebo jako výživový doplněk a rovněž je součástí některých léků. A co pyl? Když je dobrý pro včely, proč ne pro nás? Dejte mu šanci a ochutnejte ho v našich receptech. Co zkusit třeba mangový chia pudink s včelím pylem nebo ovesné medové tyčinky s brusinkami? Ať vyberete cokoliv, budete nadšeni.

Včelí pyl je mezi superpotravinami doslova ryzím zlatem. Je mimořádně bohatý na přírodní živiny a zdraví prospěšné látky jako jsou některé vitaminy, enzymy, minerální látky, bílkoviny a další. Konzumací včelího pylu přispějete k celkové odolnosti organismu, ale rovněž podpoříte fyzické a duševní zdraví. Včelí pyl obsahuje i látku zvanou rutin, který zvyšuje elasticitu cév, likviduje volné radikály, pomáhá s hemoroidy, křečovými žilami a může i omezovat krvácení z dásní či nosu. Může rovněž přispívat k pružnosti cévních stěn a zabraňuje ukládání škodlivého LDL cholesterolu. Rutin také můžete znát pod názvem vitamin P.

Jak jej používat

Většinou je potřeba včelí pyl nejprve rozpustit v medu a pak jej lze dále používat pro přípravu řady pokrmů či nápojů. Hodí se ale i do jogurtů, smoothies, či ranních cereálií. Nemáčený pyl můžete použít k ozdobení řady dezertů, mezi které patří zmrzlinové poháry, muffiny, brownies, cupcakes nebo i vánoční cukroví či velikonoční perníčky.

Mangový chia pudink s včelím pylem

Budete potřebovat

  • 250 g mraženého manga
  • 200 ml mléka
  • 40 g chia semínek
  • 2 lžičky včelího pylu rouskovaného
  • med

Postup

Chia semínka zalijte mlékem a pořádně zamíchejte. Přidejte lžíci medu a dejte na 2-3 hodiny do lednice. Choďte každých 30 minut promíchávat, aby semínka bobtnala rovnoměrně a nedělaly se hrudky. Mezitím v kastrůlku rozvařte mango. Když je mango měkké, přidejte 2 lžíce medu a vše rozmixujte. Dejte vychladnout a po vychladnutí přimíchejte 2 lžičky včelího pylu. Do dvou menších skleniček pak na střídačku vrstvěte. Nejlepší je nechat ještě přes noc uležet a mít tak připraveno na zdravou a hodnotnou snídani.

Jogurtová miska nastartuje váš den

Budete potřebovat

  • 1 jogurt
  • 1 lžičku rouskovaného včelího pylu rozpuštěného ve 2 lžicích medu
  • 1 hrst ovesných vloček
  • ovoce a oříšky podle chuti

Postup

Všechny ingredience zamíchejte dohromady. Servírujte v misce s oblíbeným ovocem a oříšky.

Tropická smoothie bowl

Budete potřebovat

  • 170 g mraženého ananasu
  • 100 g mraženého manga
  • 100 g bílého jogurtu řeckého typu
  • 65 g kokosového mléka
  • 30 g včelího pylu rouskovaného

Postup

Veškeré suroviny vložte do výkonnějšího mixéru a společně rozmixujte. Vlijte do misky a ozdobte vším, co máte rádi, semínky, kokosem či rouskovaným pylem. Takhle je tento recept jednoduchý na přípravu, ale zato pro naše zdraví moc prospěšný.

Ovesné medové tyčinky s brusinkami

Budete potřebovat

  • 160 ml kokosového mléka
  • 140 g ovesných bezlepkových vloček
  • 80 g medu
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g másla
  • 50 g nasekané čokolády
  • 30 g včelího pylu rouskovaného
  • 1 vanilinový cukr

Postup

Mléko, máslo, kokosové mléko, med a vanilkový cukr rozpusťte v hlubší pánvi, kde se vše krásně spojí. Do směsi přidejte ovesné vločky a brusinky a nechte povařit, dokud směs zcela nezhoustne a vločky nenasají veškerou tekutinu do sebe. Hmotu nechte vychladit tak, aby byla vlažná, poté přidejte rouskovaný pyl a čokoládu či kakaové boby a pořádně promíchejte. Směs rovnoměrně klaďte do malinké zapékací misky nebo plechu vyloženého pečicím papírem, pořádně stlačte a dbejte na to, aby byla vrstva všude stejně silná. Poté pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 10 minut. Povrch bude lehce zlátnout, a to je známka toho, že je upečeno. Upečenou směs nechte zcela vychladit a poté nakrájejte na menší kousky dle preferencí, mohou být kostky nebo tyčinky. Doporučujeme ještě výsledné tvary vylepšit rozpuštěnou hořkou čokoládou a nazdobit pylem.

Zdroj: shaynaskitchen.com, thebeebx.com, TZ Labeta.

Další zajímavé články