Budete potřebovat
- 390 g hladké mouky
- 3 polévkové lžíce krystalového cukru
- 40 g změklého másla
- 4 žloutky pokojové teploty
- 7 g sušeného droždí
- 190 ml vlažného mléka
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
- špetka soli
- 210 g jahodového nebo meruňkového džemu
- 1 litr oleje na smažení
- moučkový cukr na posypání
Postup
Lžičku cukru rozmíchejte v malém množství vlažného mléka a přidejte droždí. Nechte v teple vykynout. Přibližně do 15 minut by se na povrchu měly objevit první bubliny, které signalizují, že kvásek je připraven k použití.
Mezitím si v míse ušlehejte elektrickým mixérem žloutky s cukrem a změklým máslem. Do vyšlehané žloutkové směsi přidejte zbylé ingredience: mouku, zbytek vlažného mléka, citronovou kůru, sůl a rum. Důkladně propracujte v hladké elastické kynuté těsto. Pokud se příliš lepí, poprašte těsto lžící mouky a zapracujte. Koblihové těsto poté přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 45 minut kynout.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce na tloušťku asi 1 cm. Kulatým vykrajovátkem o průměru 5-7 cm poté vykrajujte koblihy. Lze ovšem použít i hrdlo sklenice. Zbylé těsto znovu propracujte, vyválejte a postup opakujte, dokud vám nezbyde žádné těsto.
Kolečka nechte na teplém místě kynout dalších 30 minut.
V hrnci rozehřejte olej na střední teplotu, ale ne příliš vysokou. Oleje budete potřebovat celkem velké množství, zhruba tolik, aby se při smažení koblihy nedotýkaly dna. Na hrnec (či hlubokou pánev) o průměru 25 cm budete potřebovat zhruba litr oleje.
Vykynuté koblihy vložte vrchní stranou dolů do rozpáleného tuku tak, aby v něm plavaly a vzájemně se nedotýkaly. Pokud je olej rozehřátý tak akorát, koblihy krásně nakynou.
Smažte na jedné straně minutu a půl, poté otočte a smažte další minutu a půl na druhé straně. Hotové koblížky vyjměte kovovou děrovanou lžící nebo cedníkem a na plechu vyloženém papírovými utěrkami nechte vsáknout přebytečný tuk.
Ještě teplé koblihy naplňte plnicím injektorem nebo zdobicím sáčkem s jednoduchou špičkou. Džem předem rozmíchejte dohladka, případně rozehřejte se lžící rumu, abyste ho bez překážek protlačili špičkou do koblihy. Naplněné koblihy poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
TIP: Při smažení vyzkoušejte nejprve jednu koblihu, abyste se ujistili, že je olej správně rozehřátý. Pokud začne kobliha hnědnout příliš rychle, je teplota příliš vysoká. Pokud kobliha klesne na dno, olej není dostatečně horký.
Zdroj: cooklikeczechs.com, cookidoo.co.uk.