Dieta je magické slovo a více či méně ji někdy zkoušel každý z nás. Vyvážená strava a dostatek pohybu jsou samozřejmě alfou omegou zdravého přístupu k životu, ale pokud přeci jen chcete vyzkoušet něco nového, představujeme vám tři nejpopulárnější typy stravování, o kterých mluví ve své tiskové zprávě Slim Pasta.
KETONOVÁ DIETA (= proteinová)
Tato dieta je založena na konzumaci bílkovinných potravin (neboli proteinových potravin – říká se jí také proteinová dieta) a tuků, přičemž sacharidy jsou ve stravě podstatně omezeny. Díky tomu tělo přejde na náhradní zdroj paliva, kterým jsou tzv. ketolátky. Ty si tělo vytváří z vlastních tukových zásob. Jde tedy o poměrně účinnou dietu. Už třetí den od jejího zahájení může dojít k úbytku váhy. A celkové úbytky, samozřejmě s ohledem na výchozí váhu, mohou být opravdu velké. Navíc obsah bílkovin a tuků v jídelníčku této diety vás zasytí natolik, že hladovět určitě nebudete.
Co říká výživová specialistka
„Pro nemocné lidi může ketonová dieta představovat určité riziko. Pro zdravé osoby bez nutričních omezení může být při vhodně nastaveném dietním režimu rychlejší cestou k vysněné váze. Pokud by někdo zvolil ketonovou dietu pouze z běžné stravy, je potřeba hlídat si množství bílkovin a vyhýbat se nevhodným tukům. Druhou variantou je svěřit se do rukou odborníků.“
NÍZKOTUČNÁ DIETA (= low fat)
Nízkotučná dieta je stravovací plán, který podstatně omezuje množství zkonzumovaného tuku, bez ohledu na to, zda se jedná o zdravé nebo nezdravé varianty, jak uvádí verywellfit.com. Ti, kteří dodržují tento stravovací plán, mohou docílit nejen snížení hmotnosti, ale i udržení hmotnosti nebo i zlepšení zdraví srdce. Potraviny zahrnuté do nízkotučné diety mohou mít přirozeně nízký obsah tuku nebo mohou být bez tuku, jako hlavně ovoce a zelenina. Dieta může také zahrnovat zpracované potraviny, které jsou vyrobeny tak, aby obsahovaly méně tuku než jejich tradiční varianty, jako jsou nízkotučné jogurty, sýry a podobně.
V této dietě tvoří tuk maximálně 10 % kalorického příjmu. Valné to není ani s množstvím bílkovin, i těch je jen 10 %. Jak už to u diet bývá, když někde ubereme, musíme jinde přidat. Tady je to v množství sacharidů. Ty tvoří z denního příjmu až 80 %. Omezeny jsou naopak potraviny jako vejce, maso, tučné mléčné výrobky, ořechy, avokádo nebo olivový olej.
Co říká výživová specialistka
„Dodržovat tuto dietu dlouhodobě půjde jen velmi těžko. Není příliš pestrá ani chutná. Kromě tuků obecně tu omezujete i příjem nenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo prospěšné. Pokud chcete redukovat tukové zásoby v těle, musíte přijímat právě tyto zdravé tuky a také dostatek bílkovin. Řada lidí, kteří drží nízkotučnou dietu zařazuje do svého jídelníčku odtučněné varianty různých výrobků, ve kterých může být tuk nahrazen škroby a cukry. Pokud příjem tuků ve stravě nahradíte příjmem sacharidů, hubnutí se zastaví nebo hůř, přiberete.“
NÍZKOSACHARIDOVÁ DIETA (= low carb)
Podle mayoclinic.org omezuje nízkosacharidová dieta sacharidy – například ty, které se nacházejí v obilovinách, škrobové zelenině a ovoci – a klade důraz na potraviny s vysokým obsahem bílkovin a tuků. Existuje mnoho typů nízkosacharidových diet, ovšem každá z nich má různá omezení ohledně typů a množství sacharidů, které můžete jíst.
Hlavním cílem low carb stravování je omezení potravin s vysokým obsahem sacharidů a škrobů a úměrně tomu se navyšuje příjem potravin s obsahem bílkovin a zdravých tuků. Celkový příjem sacharidů by neměl přesáhnout 200 g na den.
Tak jako v každé dietě, i základem low carb stravování, je základem výběr vhodných potravin. Mezi ty určitě patří maso, zelenina, ryby, vajíčka, sýr nebo třeba smetana. Naopak vyhnout byste se měli sušenému ovoci, obilninám, těstovinám, rýži, ale také slazeným nápojům i přírodním sladidlům jako je třeba med. Z ovoce volte spíše bobulovité druhy, které mají dostatek živin a minimum sacharidů.
Co říká výživová specialistka
„Inspirovat se tímto způsobem stravování může být zajímavé, protože nám pomůže vyřadit jídla plná jednoduchých cukrů, které se mohou podílet na nadváze. Také lidi učí dávat pozor na nadměrný příjem sacharidů. Z dlouhodobého hlediska však vynechání obilovin, výrobků z nich a ovoce, není žádoucí. Tělu by pak mohly chybět nezbytné vitamíny a vláknina.“
Zdroj: verywellfit.com, mayoclinic.org, TZ Slim Pasta.