Bylinky a koření

Obyčejné koření s neobyčejnými účinky. Pepř našemu zdraví prospívá více, než si myslíte

Pepř používáme tak často, že možná zapomínáme, že se řadí na seznam těch nejzdravějších potravin

autor

Klára Sanders

07. března 2021

 
FOTO / Pixabay
Pepř je hned po soli jedno z nejběžnějších koření. Používáme ho tak často, že možná zapomínáme, že se řadí na seznam těch nejzdravějších potravin. Nachází se v něm totiž mnoho živin a určitě oceníte i jeho léčivé účinky.
Reklama

Pepř patří mezi prastará koření. Je plodem pepřovníku černého, který pochází z Indie a v Evropě se poprvé objevil ve čtvrtém století, kdy ho Alexandr Makedonský přivezl ze svého indického tažení. Po dlouhou dobu patřil pepř k velmi drahocenným komoditám.

Přírodní afrodiziakum

Pepř má na naše tělo stimulující účinek. Má tendenci zvyšovat krevní tlak a podporuje krevní oběh. Tím pádem způsobuje i lepší prokrvení intimních partií. Zlepšuje také významně citlivost na vnější podněty. Od nepaměti se tedy používá v různých „nápojích lásky“. Stejný význam má použití pepře i ve známém nápoji „Bloody Mary“.

Pomáhá při nachlazení

Jestliže se o vás pokouší nachlazení, nebo už dokonce máte rýmu, může být použití pepře velmi užitečné. Pepř totiž prohřívá naše tělo. Jak prokrvuje sliznice, snadněji se uvolňuje rýma. Pepř se podílí i na snadnějším odkašlávání. Přirozenou reakcí těla na konzumaci pepře je také pocení, což se dá dobře využít právě v období nemoci, zvlášť u osob, na které nepůsobí jen pití teplého čaje.

Usnadňuje trávení

Přidávání pepře do pokrmů nemá za následek jen zlepšení chuti, ale také usnadňuje trávení. Pepř obsahuje silice, které pomáhají tvorbě slin a trávicích šťáv. Trávení se každopádně urychluje, jídlo není zdaleka tak těžké, jako by bylo jídlo bez pepře. Osoby, které mají problém s příjmem potravy, mohou díky pepři dostat větší chuť k jídlu. Pepř působí v našem trávicím ústrojí i mírně dezinfekčně, a proto působí pozitivně i proti nadýmání.

Zlepší nízký tlak

Jak už bylo řečeno, pepř zvyšuje krevní tlak a může tedy být přírodním lékem na tento problém. Osoby s nízkým krevním tlakem mají také často potíže s ledovými končetinami. I jim může rozumná konzumace pepře přinést zlepšení jejich potíží.

Pepř není vhodný pro každého 

Naopak vyhnout by se měli pepři osoby s vysokým krevním tlakem. Těhotné ženy by měly příjem pepře omezit. Problematický může být pepř pro lidi, kteří mají sklon ke vzniku žaludečních vředů. Pepř není každopádně vhodný ke konzumaci ve vysokých dávkách. Chcete-li využít jeho léčivých schopností, nepřekračujte běžnou dávku, kterou byste dali do jídla. Jako i v jiných případech, i zde platí, že více neznamená vždy lépe. Zejména dlouhodobé užívání vysokých dávek by mohlo být kontraproduktivní. Pepř také není vhodný pro děti a pro osoby, které užívají antibiotika.

 

Další zajímavé články