Fenykl je fantastická rostlina, která má mnohé využití. A navíc, na rozdíl od mnohých jiných rostlin, můžete spotřebovat každou jeho část.
Plný živin i chuti
Že fenykl mnozí z nás nedokáží využít naplno, je nesmírná škoda. Má totiž všechno, co by zelenina měla mít. Znamenitou a nenahraditelnou chuť a také blahodárné účinky na lidský organismus. Využít se přitom dá celý, od bulvy přes stonek a nať až po semínka.
Každá jeho část navíc obsahuje jen velmi málo kalorií. Naopak skrývá obrovské množství vitaminů, minerálů a živin. Fenykl obsahuje vitamin C, vzácný mangan, antioxidanty a jeho semínka jsou známá díky vysokému obsahu draslíku, hořčíku i vápníku. A zapomenout nesmíme ani na vlákninu, která je ve fenyklu obsažena.
Upravuje trávení
Nejdůležitější vlastností fenyklu je, že jeho konzumací můžeme předejít vzniku trávících poruch a přispět k jejich léčbě. Látky obsažené v hlíze obnovují látkovou výměnu a řeší i mnoho jiných potíží, které souvisejí s trávením. Je velmi účinný proti nadýmání, zmírňuje bolest břicha a u novorozenců a malých dětí účinně odstraňuje střevní křeče.
Pomáhá s hubnutím
Fenykl je téměř bez kalorií. Na 100g obsahuje sotva 30 kalorií, neobsahuje cukr a samozřejmě nemusíme mít strach ani z tuků. Jak již řečeno je skvělým zdrojem vlákniny a tím přispívá k účinnosti diety.
Vláknina vyčistí z tlustého střeva toxiny a nahromaděné usazeniny, pomáhá obnovit rovnováhu střevní flóry, čím zlepšuje trávení, zmírňuje zácpu a může podpořit i odbourávání tuků. Fenykl nečistí pouze tlusté střevo, ale i játra a ledviny. Je jedním z účinných pomocníků k přirozené detoxikaci organismu. Navíc je prokázáno, že fenykl potlačuje chuť k jídlu.
Posiluje imunitní systém
Fenykl má antibakteriální, fungicidní a silné antioxidační účinky, díky čemuž je skvělý k posílení imunity. Je vhodný k léčbě onemocnění dýchacích cest, obzvláště kašle, ale i bolestí v krku. Díky jeho protizánětlivým účinkům ho můžeme využít i na zmírnění příznaků astmatu, zánětů kloubů a zánětu tlustého střeva.
Kromě toho je konzumací fenyklu možné regulovat vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Díky tomu i díky vysokému obsahu draslíku, je fenykl skutečně účinný při ochraně zdraví srdce.
Pro ženy
Konzumace fenyklu má zvláštní význam pro něžné pohlaví. Nejenže díky vitamínu C podporuje tvorbu kolagenu, ale ukázalo se, že fenyklový olej dokáže pomoci při bolestivých potížích s menstruací, premenstruačním syndromem, ale i při vážnějších diagnózách jako je syndrom polycystických vaječníků.
Neznalost neomlouvá
Co lidi odrazuje od častějšího užívání fenyklu? Prostě ho neumí používat. Neví, jak fenykl vybrat a jak ho následně zpracovat. Není se ale čeho obávat. V obchodě vybírejte spíše fenykl menší až střední velikosti, se zářivě bílou bulvou a světle zeleným stonkem.
Fenykl si můžete vychutnat opravdu na mnoho způsobů. Do salátů se hodí čerstvý a dokonalý je v kombinaci s různým ovocem a ořechy. Dá se také naložit a využít jako kyselá příloha k jídlům, pečený se hodí například k rybímu masu. Stonky zase můžete přidat do vývarů.
Usušená semínka se mohou používat i při přípravě dresinků či marinád. Dejte semínka do hmoždíře, rozdrťte a přidejte citronovou kůru a extra panenský olivový olej. Vše smíchejte a vznikne vám vynikající marináda na jehněčí maso. Nechte marinovat až čtyři dny a pak s ním rovnou na gril nebo do trouby. Fenyklová vůně krásně prostoupí celé maso.