Jídlo

Hummus je skvělou pomazánkou i hodnotnou večeří. Chutná skvěle s řepou i kuřecím masem. Připravte si ho na několik způsobů

Budete koukat, co umí obyčejná cizrna

autor

Kateřina Korňová

21. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Možná můžete namítat, že už podle názvu se nejspíš nejedná o příliš velkou lahůdku, ovšem jakmile jednou poznáte kouzlo hummusu, odpustíte mu i na první pohled hanlivé jméno, které vůbec nevypovídá nic o jeho chuti. Hummus může být chutnou pomazánkou na oblíbený druh pečiva, nebo si ho můžete dopřát se zeleninovou oblohou, nebo klidně ke grilovanému masu či sýru.
Reklama

Hlavní výhoda hummusu? Jednoznačně rychlá a snadná příprava! Chcete-li si připravit rychlou a zdravou svačinku, večeři, nebo i lehký, ale vydatný oběd, hummus vás nikdy nezklame. Můžete si ho přichystat na několik způsobů od klasického hummusu přes hummus s kořeněným kuřecím masem a piniovými oříšky až po sytě růžový hummus z červené řepy. Existuje zkrátka spousta způsobů, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Cizrna by neměla chybět v žádné spíži

Základem všeho je konzerva nebo sklenice s naloženou cizrnou, která se společně s dalšími ingrediencemi jednoduše rozmixuje, což z ní udělá skvělý dip, pomazánku, nebo součást skvělého a zdravého jídla. Poznejte s námi tři chutné recepty od jednoduchého hummusu s paprikou a celou cizrnou po hlavní chod s kořeněným kuřecím masem a květákem.

Izraelský hummus s paprikou a celou cizrnou

Na skvělý a lehký hummus budete potřebovat: 250 g sušené cizrny, lžíci jedlé sody, 7 velkých stroužků česneku, 125 ml olivového oleje, 1/4 lžičky mletého kmínu, 120 g tahini, 60 ml citronové šťávy, sůl, papriku a sekanou petrželku na ozdobu.

Ve střední misce zakryjte sušenou cizrnu 5 centimetry vody a vmíchejte jedlou sodu. Dejte cizrnu přes noc do lednice. Cizrnu sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Ve středním hrnci zakryjte cizrnu 5 cm nové vody. Přidejte stroužky česneku a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud cizrna nezměkne, asi 40 minut. Sceďte, odložte si 10 lžic vroucí vody a 2 lžíce cizrny. Cizrnu propláchněte pod studenou vodou. Oloupejte stroužky česneku. Cizrnu rozmixujte v robotu a přidejte odloženou vodu, olivový olej a 6 stroužků česneku. Přidejte i kmín, tahini, citronovou šťávu a zamíchejte. Dochuťte solí, kmínem a paprikou a ozdobte odloženou cizrnou a petrželkou.

Řepný hummus

Pokud patříte mezi milovníky červené řepy, nebojte se ji přidat do svého hummusu. Budete potřebovat: 350 g červené řepy, olivový olej, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 3 lžíce tahini, 2 lžíce vody a 2 lžíce citronové šťávy.

V tomto receptu vůbec o cizrnu nejde, i když není problém ji kdykoliv přidat v jakémkoliv množství. Předehřejte si troubu na 200 °C. Zapékací misku vymažte lžící olivového oleje, oloupejte řepu a nakrájejte ji na plátky. Řepu vložte do zapékací misky, osolte, opepřete a zakryjte alobalem. Pečte zhruba 1 hodinu, nebo dokud řepa nezměkne. Poté ji vyndejte a nechte vychladnout. V  kuchyňském robotu smíchejte česnek s řepou, tahini, citronovou šťávou, 2 lžícemi vody a lžící olivového oleje. Rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s opékanými pita trojúhelníky.

Hummus s kořeněným kuřecím masem a květákem

Tak tohle už je skutečné a výživné hlavní jídlo. Na hummus si připravte: 2 plechovky scezené cizrny (vodu si schovejte), 40 g tahini, 60 ml olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř a stroužek česneku. Na směs kuřecího masa budete potřebovat: 1/2 kg kuřecích stehen bez kůže, 1 velkou cibuli, 1/2 květáku, 80 ml vody, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku soli, 3/4 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky skořice, pepř, čerstvou petrželku a opražené piniové oříšky.

Zpracujte cizrnu, tahini, olej, citronovou šťávu, sůl a česnek v kuchyňském robotu, dokud se nevytvoří hrubá pasta. Pozvolna přidejte i 60 ml vody z cizrny a mixujte do hladka.

Ve větší míse smíchejte kuřecí maso nakrájené na kostky, kmín, papriku, sůl, koriandr, skořici a pepř. Zahřejte 2 lžíce oleje na pánvi s vysokým okrajem. Přidejte kuře v rovnoměrné vrstvě a opékejte, dokud není kuře propečené. Poté ho přendejte do misky. Do pánve přidejte cibuli a zbývající 2 lžíce oleje. Vmíchejte květák, 80 ml vody a zakryjte poklicí. Vařte za občasného míchání, dokud květák nezměkne. Do pánve vraťte i kuře, dochuťte solí a pepřem.

Rozložte hummus na velký servírovací talíř a zadní částí lžíce do něj udělejte důlek. Do důlku nandejte směs kuřete a květáku. Ozdobte petrželkou a piniovými oříšky. Pokapejte olejem. Ihned podávejte.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články