Hlavní výhoda hummusu? Jednoznačně rychlá a snadná příprava! Chcete-li si připravit rychlou a zdravou svačinku, večeři, nebo i lehký, ale vydatný oběd, hummus vás nikdy nezklame. Můžete si ho přichystat na několik způsobů od klasického hummusu přes hummus s kořeněným kuřecím masem a piniovými oříšky až po sytě růžový hummus z červené řepy. Existuje zkrátka spousta způsobů, které by neměly uniknout vaší pozornosti.
Základem všeho je konzerva nebo sklenice s naloženou cizrnou, která se společně s dalšími ingrediencemi jednoduše rozmixuje, což z ní udělá skvělý dip, pomazánku, nebo součást skvělého a zdravého jídla. Poznejte s námi tři chutné recepty od jednoduchého hummusu s paprikou a celou cizrnou po hlavní chod s kořeněným kuřecím masem a květákem.
Izraelský hummus s paprikou a celou cizrnou
Na skvělý a lehký hummus budete potřebovat: 250 g sušené cizrny, lžíci jedlé sody, 7 velkých stroužků česneku, 125 ml olivového oleje, 1/4 lžičky mletého kmínu, 120 g tahini, 60 ml citronové šťávy, sůl, papriku a sekanou petrželku na ozdobu.
Ve střední misce zakryjte sušenou cizrnu 5 centimetry vody a vmíchejte jedlou sodu. Dejte cizrnu přes noc do lednice. Cizrnu sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Ve středním hrnci zakryjte cizrnu 5 cm nové vody. Přidejte stroužky česneku a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud cizrna nezměkne, asi 40 minut. Sceďte, odložte si 10 lžic vroucí vody a 2 lžíce cizrny. Cizrnu propláchněte pod studenou vodou. Oloupejte stroužky česneku. Cizrnu rozmixujte v robotu a přidejte odloženou vodu, olivový olej a 6 stroužků česneku. Přidejte i kmín, tahini, citronovou šťávu a zamíchejte. Dochuťte solí, kmínem a paprikou a ozdobte odloženou cizrnou a petrželkou.
Řepný hummus
Pokud patříte mezi milovníky červené řepy, nebojte se ji přidat do svého hummusu. Budete potřebovat: 350 g červené řepy, olivový olej, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 3 lžíce tahini, 2 lžíce vody a 2 lžíce citronové šťávy.
V tomto receptu vůbec o cizrnu nejde, i když není problém ji kdykoliv přidat v jakémkoliv množství. Předehřejte si troubu na 200 °C. Zapékací misku vymažte lžící olivového oleje, oloupejte řepu a nakrájejte ji na plátky. Řepu vložte do zapékací misky, osolte, opepřete a zakryjte alobalem. Pečte zhruba 1 hodinu, nebo dokud řepa nezměkne. Poté ji vyndejte a nechte vychladnout. V kuchyňském robotu smíchejte česnek s řepou, tahini, citronovou šťávou, 2 lžícemi vody a lžící olivového oleje. Rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s opékanými pita trojúhelníky.
Hummus s kořeněným kuřecím masem a květákem
Tak tohle už je skutečné a výživné hlavní jídlo. Na hummus si připravte: 2 plechovky scezené cizrny (vodu si schovejte), 40 g tahini, 60 ml olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř a stroužek česneku. Na směs kuřecího masa budete potřebovat: 1/2 kg kuřecích stehen bez kůže, 1 velkou cibuli, 1/2 květáku, 80 ml vody, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku soli, 3/4 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky skořice, pepř, čerstvou petrželku a opražené piniové oříšky.
Zpracujte cizrnu, tahini, olej, citronovou šťávu, sůl a česnek v kuchyňském robotu, dokud se nevytvoří hrubá pasta. Pozvolna přidejte i 60 ml vody z cizrny a mixujte do hladka.
Ve větší míse smíchejte kuřecí maso nakrájené na kostky, kmín, papriku, sůl, koriandr, skořici a pepř. Zahřejte 2 lžíce oleje na pánvi s vysokým okrajem. Přidejte kuře v rovnoměrné vrstvě a opékejte, dokud není kuře propečené. Poté ho přendejte do misky. Do pánve přidejte cibuli a zbývající 2 lžíce oleje. Vmíchejte květák, 80 ml vody a zakryjte poklicí. Vařte za občasného míchání, dokud květák nezměkne. Do pánve vraťte i kuře, dochuťte solí a pepřem.
Rozložte hummus na velký servírovací talíř a zadní částí lžíce do něj udělejte důlek. Do důlku nandejte směs kuřete a květáku. Ozdobte petrželkou a piniovými oříšky. Pokapejte olejem. Ihned podávejte.
Zdroj: Autorský článek