Kuskus je všestranná přísada z drcené krupice z tvrdé pšenice, která může dodat na eleganci každému pokrmu. Základní produkt podobný těstovinám najdete v různých kuchyních Středního východu, Středomoří a Severní Afriky. Co možná nevíte, že se rozlišuje mezi třemi druhy kuskusu, které se liší velikostí a strukturou.
Lze je podávat jako jednoduchou přílohu, která však do sebe nasákne i chuť polévek, dušených pokrmů, lze je smíchat s exotickým kořením, kombinovat jak teplé, tak vychlazené do salátů, nebo je přidat k omáčkám s masem či zeleninou. Naučte se snadno připravovat marocký, izraelský a libanonský kuskus pomocí varné desky nebo mikrovlnné trouby.
Jak vařit kuskus
Vaření instantního kuskusu je podobné jako příprava těstovin, ovšem s jedním velkým rozdílem. Těstoviny se zalijí velkým množstvím vroucí vody, ve které se vaří do měkka. Oproti tomu kuskus se zalije jen malým množstvím vroucí vody, která se jen krátce zahřeje a poté se vypne, aby se nevypařila, a naopak se vsákla do kuskusu. Jedině izraelská perla se vaří do měkka - stejně jako těstoviny.
Před přípravou kuskusu se vždy ujistěte, že jste si přečetli pokyny výrobce. Někdy se poměr kapaliny ke kuskusu liší, což závisí na konkrétním produktu. Přinášíme vám však klíčové kroky, se kterými zvládnete připravit kuskus jak v mikrovlnné troubě, tak na varné desce.
Instantní marocký kuskus na sporáku
- Vodu, olivový olej (pokud používáte) a sůl přiveďte k varu.
- Vypněte hořák nebo plotýnku a vmíchejte kuskus.
- Hrnec přikryjte a nechte asi 5 minut zcela absorbovat vodu.
- Načechrejte kuskus vidličkou a přidejte lžíci másla.
Instantní marocký kuskus v mikrovlnné troubě
- V nádobě vhodné pro mikrovlnnou troubu ohřejte zhruba hrnek vody, dokud nezačne vřít.
- Do vody přidejte sůl, olivový olej a kuskus, promíchejte a přikryjte alobalem nebo talířem.
- Nechte kuskus absorbovat vodu - asi 5 minut.
- Kuskus načechrejte vidličkou a přidejte lžíci másla.
Izraelský (perlový) kuskus na sporáku
- Vodu a sůl přiveďte k varu.
- Přidejte kuskus, přikryjte a ztlumte hořák, aby se voda nevypařila a kuskus nespálil.
- Vařte do měkka - asi 10 minut.
- Vypněte plotnu a nechte 3 až 5 minut stát.
- Promíchejte vidličkou, aby se kuskus oddělil.
Libanonský (Moghrabieh) kuskus na sporáku
- Vodu a sůl přiveďte k varu.
- Přidejte kuskus, snižte hořák na mírný plamen.
- Vařte do konzistence "al dente" - asi 10 až 15 minut.
- Slijte vodu.
Zdroj: jessicagavin.com, realsimple.com.