Jídlo

Jahodová sezóna začala: Upečte si výborný jahodový závin plněný tekutou čokoládou

Kombinace jahod a čokoládové pomazánky je výtečná

autor

Tereza Hromádková

30. května 2022

 
FOTO / Pexels
Jaro a léto jsou nejoblíbenějším ročním obdobím co se dostupnosti ovoce a zeleniny týče. A jahody mezi nimi rozhodně hraji prim! Zadělejte těsto, nechte ho vykynout, pomažte čokoládou, ozdobte jahodami, upečte a mlsejte do zbláznění!
Reklama

V tuto chvíli seženete výborné jahody téměř všude. A za pár dní se budou stánky a obchody hýřit i jedním balením českých jahod vedle druhého. Ušetříte na ceně a získáte i výbornou chuť jahod, které zrály na slunci. A pokud  nemáte zahrádku, abyste si mohli vypěstovat vlastní, nezoufejte! Velkou sklizeň můžete mít i na balkoně nebo okenním parapetu. Na okno se vám vejde spíš pár květináčů měsíčních nebo lesních jahod, ale na balkon můžete umístit i několik závěsných květináčů, ze kterých vám porostou doslova trsy jahod na nekonečných liánách. Ale dost už o tom, kde své jahody získáte a pojďme se podívat, jaký skvělý dezert si z nich můžete upéct.

Jahodový sen plný čokolády

Budete potřebovat: 450 g hladké mouky, 180 ml mléka, 2 žloutky, 1/3 droždí, dvě lžíce másla, 70 g cukru, špetku soli a nutellu, plátky čerstvých jahod.

Nejprve si připravte kvásek. V misce rozmíchejte vlažné mléko, lžičku cukru, lžičku mouky a droždí. Vedle si smíchejte zbytek mouky, cukru, žloutky, dvě lžíce rozehřátého másla a špetku soli. Přidejte vzešlý kvásek a dobře prohněťte. Těsto umístěte do vymaštěné nádoby, přikryjte vlhkou utěrkou a dejte na hodinu kynout. Poté rozválejte na plát o tloušťce zhruba 1 centimetr. Rozválené těsto pomažte pořádnou vrstvou nutelly, ovšem nechte volný zhruba dvoucentimetrový okraj. Plát si rozdělte na tři pomyslné obdélníky a levý přehněte přes prostřední a následně i pravý přes prostřední. Bude to vypadat trochu jako závin. Konce přimáčkněte k sobě vidličkou nebo jen bříšky prstů. Umístěte na plech vyložený pečicícm papírem a předehřejte troubu na 180 °C. Na plechu ještě rozprostřete po povrchu závinu nakrájené jahody a počkejte, až bude trouba předehřátá. Poté vložte do trouby a pečte dorůžova.

Připravte si domácí čokoládovou pomazánku

Chcete to ještě zdravější? Cukr nahraďte optimálním množstvím stévie a místo nutelly si připravte domácí čokoládovou pomazánku, do které sladidlo vůbec nedávejte. Pokud se snažíte omezit cukr, sami už jste asi pochopili, že čím méně ho přijímáme, tím méně ho vyžadujeme. A kávu se třemi lžičkami cukru, kterou jsme popíjeli před měsícem, bychom dnes s nechutí vyprskli. A stejně tak je to s moučníky. Zkuste si proto do toho dnešního připravit domácí nutellu, kterou dělám už roky. Nejenže je mnohem zdravější, ale ucítíte v ní i chuť ořechů a ne jen sladkého čehosi.

Na domácí nutellu si připravte: 2 hrníčky pražených loupaných "lískáčů", 25 gramů pravého kakaa, 2 lžíce kokosového oleje, lžičku domácího vanilkového extraktu a špetku soli.

Lískové ořechy opražte v troubě, kterou jste předehřáli na 180 °C.  Nechte je tam zhruba 10 minut a jakmile se začnou slupky odlupovat, vyndejte je a nechte vychladnout. Pomocí dlaní je pak třete o sebe, aby slupky odpadly úplně. Oříšky následně rozmixujte najemno, přidejte kokosový olej a mixujte dohladka. Nakonec vsypte kakao, přidejte vanilkový extrakt, špetku soli a pokud chcete i trochu stévie. Mixujte dohladka.

Zdroj: Autorský článek.

Další zajímavé články