Dýni hokaido prostě musíte zařadit do svého jídelníčku. Je přitažlivá už jen svým vzhledem. Její veselá oranžová barva a menší téměř "halloweenský" vzhled přitáhne v obchodě naši pozornost. Nepatří k drahým potravinám, takže čas od času si její koupi může dovolit opravdu každý. Už jen proto, že se z ní dá připravit kompletní menu, od chuťovek, přes polévku, hlavní jídlo, až po dezert, či dokonce nápoj.
Výborná chuť a množství zdraví prospěšných látek
Dýně hokaido obsahuje hned několik vitamínů, jako A, B, C, E, K, dále kyselinu listovou, pantotenovou, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny, betakaroten, ale také železo, vlákninu, hořčík, sodík, zinek, bílkoviny, draslík, sodík. Její chuť je navíc příjemně máslová.
Jak Hokaido prospívá našemu zdraví?
- Hokaido je významným antioxidantem, dokonce je doporučována pro své protirakovinné účinky.
- Chrání buňky před škodlivými volnými radikály, a podle některých zdrojů také zabraňuje nádorovému bujení.
- Je obrovským přínosem pro zdravou výživu. Kromě toho působí jako prevence proti nemocem ledvin, kardiovaskulárním potížím (snižuje krevní tlak a také vysokou hladinu cholesterolu), či onemocněním močových cest.
- Pomáhá pročišťovat organismus, takže se výborně hodí k detoxikaci.
- Z těla také odvádí přebytečnou vodu a tak dopomáhá i k štíhlejší linii. 100 gramů obsahuje pouze 36 Kcal.
- Upravuje stolici a celkově podporuje trávicí systém.
- Doporučuje se také při léčení kožních onemocnění, či hojení ran
Jak hokaido zpracovat
Velmi jednoduše. Velkou předností těchto dýní je skutečnost, že se nemusí před vařením loupat. Před použitím je stačí důkladně omýt kartáčkem, v průběhu vaření slupka změkne. Nezapomeňte odstranit semena a vlákna. Semena se mohou, po důkladném propláchnutí, jíst i syrová. Případně je naložte na 24 hodin do slaného nálevu (svaříte vodu se solí, jeden díl soli a dva díly vody). Po vyjmutí z nálevu semena usušte a opražte. Pražením tvrdá slupka dýňových semen zkřehne. Jíst můžete tuto dýni i syrovou, dá se ale také upéct, udusit, či grilovat. Vynikající je jen tak s pečivem, případně jako krémová polévka. Upečete-li z ní plátky, můžete je použít jako přílohu nebo i jako samostatné jídlo.
Rozmazlete chuťové pohárky a udělejte si dýňové latte
Věděli jste, že z dýně si můžete připravit i lahodný nápoj, který vás zahřeje během sychravých dní? Na jeho přípravu je třeba dýňové pyré, které si snadno vyrobíte.
Jak na dýňové latte
V menším hrnci smícháme 2 hrnky mléka, 2 až 3 lžíce medu, 4 lžíce dýňového pyré, skořici, zázvor, muškátový oříšek, mletý hřebíček a nové koření. S kořením opatrně, stačí po špetkách.
Směs ohřejeme, ale dáváme pozor, aby se nazačala vařit. Pro přípravu dýňového latte následně už jen smícháme dýňovou směs se silnější kávou v poměru 1: 2 nebo 1: 3 podle chuti. Na vrch přidejte šlehačku.