Jídlo

První české brambory jdou do obchodů. Nespleťte si však rané s novými

Začíná sezona velmi raných brambor

autor

Anna Janoušková

14. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Pěstují se už více jak 3000 let a stále jsou potravinou číslo jedna. První rané brambory přitom sklidili zahradníci náhodou, když se snažili odebrat pár hlíz z každé rostliny ještě před zralostí, aby mohly ostatní brambory lépe růst. Když je ochutnali, zjistili, že sklízet brambory časně je skvělý nápad.
Reklama

Sklízejí se jako první v roce ještě před zralostí, kdy jsou nadzemní části rostliny stále zelené a někdy dokonce ještě v květu. Na rozdíl od pozdních brambor, které se sklízejí až ve chvíli, kdy nadzemní část rostliny padne a uschne. Chutí jsou rané brambory mnohem sladší, byť díky tenké slupce obsahují méně sacharidů. Jedinou nevýhodou je, že se musí rychle zkonzumovat, jinak přijdou o cenné vitaminy, čerstvost i chuť, kvůli kterým je kupujete.

A proč jsou tak sladké? Rané brambory se sklízejí ještě před dozráním a cukr, který obsahují, se ještě neměl čas proměnit ve škrob. Je to nejen důvod jejich nesrovnatelné chuti, ale i využívání těchto čerstvých hlíz k přípravě dietních jídel, jelikož obsahují mnohem méně škrobu. A pokud chcete ještě jeden důvod, proč je hned běžet koupit: nemusí se loupat!

Jak vybrat nejchutnější brambory?

Jestliže jste dostali chuť na bramboru, která byla právě utržena, hledejte popis "rané" brambory a především si zkontrolujte jejich pevnost. "Čerstvě sklizené brambory jsou tvrdé a plné vody. Naopak staré "rané" brambory bývají měkké, vrásčité a takové se rozhodně nedoporučuje kupovat. Kontrolujte také barvu brambor. Měla by být homogenní bez zelených či černých skvrn a klíčků. Jasným znakem raných brambor je však papírově tenká odlupující se slupka," vysvětlila nám stánkařka v Pražské tržnici.

Nové a rané brambory nejsou totéž

Často se však zaměňuje pojem "rané" a "nové" brambory, přitom je v nich diametrální rozdíl. To, pro co jdete do obchodu v touze nakoupit nejčerstvější letošní brambory, jsou "rané" brambory. Většinou se prodávají neomyté a poznáte je podle toho, že mají velmi tenkou slupku, která se snadno odlupuje sama. Před tepelnou úpravou se neloupou, stačí je omýt pod vodou a slupka částečně odpadne sama.

Oproti tomu "nové" brambory se vyznačují tenkou neodlupující se slupkou a jsou pěstovány v zahraničí. "K nám jsou dováženy především v zimě pro zpestření nabídky, ovšem zákazníci je často mylně považují za rané brambory a jejich požadavky na chuť a čerstvost pak z principu nemohou splnit," doplňuje stánkařka.

Kdy se sklízí

Pokud je řeč o velmi raných bramborách, tak ty se u nás sázejí kolem poloviny března, ale při příznivé předpovědi lze rané brambory zasadit už koncem února. Je zde ovšem riziko přemrznutí hlíz, které se nevyplácí riskovat ani se zkušenostmi, natož bez nich. Rané brambory rostou osmdesát až devadesát dní, tudíž se sklízejí v druhé polovině května až do konce června. Odlupující se slupka je jasným signálem, že se jedná o tuzemskou velmi ranou hlízu, jelikož taková by žádný transport ze zahraničí nevydržela. I z tohoto důvodu je potřeba s nimi zacházet velmi opatrně, něžně a okamžitě je spotřebovat. Skladování raných brambor se nedoporučuje, jelikož už po krátké době ztrácí svou typickou chuť.

Jak si je nejlépe vychutnat?

Je škoda si koupit nové brambory a plně si nevychutnat jejich jedinečnou chuť. Postavte proto tentokrát pokrm na chuti brambor a využijte tak jejich plný potenciál. Připravte si je s kouskem másla a soli, s kapkou olivového oleje, bylinkami, trochou balzamikového octa nebo s tvarohem tak, jak to znaly naše babičky. Využijete je ale i jako přílohu k lehkým omáčkám, k rybám, masu, měkkýšům či mořským plodům. Nejlepší je vařit brambory celé, ale připravíte z nich i výbornou jemnou a nasládlou kaši.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: princedebretagne.com, gardeningknowhow.com.

Další zajímavé články