Chilli papričky jsou populární po celém světě. Velmi proslulé a oblíbené jsou zejména ty pocházející z Mexika. Paprika poblano se řadí k jemně pálivým druhům. Dorůstá velikosti okolo 10 cm a má zaoblený tvar. Nezralé plody jsou tmavě zelené s purpurovým nádechem, později mohou přecházet téměř do černé. Jejich slupka je tužší, takže je lepší ji po orestování odstranit. Sušené poblanos jsou známé jako ancho chiles. Používají se také k přípravě typické mexické pochoutky Mole Poblano, což je směs papriček ancho, mulato a pasilla, cibule, rajčat a hořké čokolády.
Šťavnaté papriky poblano jsou výborné do salsy, salátů, k pečení či grilování. Ze zralých plodů se vyrábí koření, které jídlům dodá ostrost. Poblano v průměru obsahuje pouhých 1000–1500 SHU. Pro srovnání nejpoužívanější odrůda u nás je paprička cayenne, která se na stupnici pálivosti pohybuje někde okolo 30 000 – 50 000 SHU.
Co je SHU?
Přesné znění této zkratky je Scoville Heat Units, tedy jednotky pálivosti pana Scovilleho, což byl známý chemik a vědec, který se jako první začal zabývat měřením obsahu kapsaicinu v chilli a stanovením škály pálivosti. I když byla původně metoda závislá na ochutnávačích, v průběhu let dospěla až do dnešní chromatografické podoby, jež určí pálivost s vysokou přesností.
Co všechno dokáží s lidským zdravím?
Papričky poblano mají poměrně zdravý nutriční profil. Jsou nízkokalorické, bohaté na vitaminy A a C a vlákninu. V sušeném stavu jsou dokonce na vitaminy A a B12 ještě bohatší než v čerstvém.
Silný antioxidant
Vitaminy, kartenoidy a kapasaicín - to vše jsou látky, které poblano obsahují a v lidském těle působí jako silné přírodní antioxidanty. A jak našemu zdraví tyto látky pomáhají?
- Chrání před volnými radikály, oxidačním stresem, rizikem vzniku rakoviny, demencí, Alzheimerovou chorobou.
- Kapsaicin působí také protizánětlivě a podobně jako analgetikum, tedy i proti bolesti. I proto se často masti s obsahem této látky používají jako ingredience do přípravků proti bolesti svalů a kloubů.
- Díky vysokému obsahu vitaminu C mohou papričky poblano pozitivně působit i na imunitu.
- Kapsaicin a dihydrokapsaicin napomáhají činnosti srdce i celého organismu. Zejména kapsaicin snižuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi, zabraňuje krevním sraženinám a omezuje tvorbu tuku v tepnách.
Využití v lékařství
Výtažek z chilli papriček spolu s další podpůrnou látkou vytvoří anestetikum bez vedlejších účinků. Výtažek z chilli totiž "účinkuje" pouze na některé neutrony. Jednoduše řečeno, kapsaicin působí jen na neutrony bolesti tak, že spolu s derivátem lokálního anestetika vytvoří kombinaci, která zabrání vysílat signál bolesti do mozku.
Využití v kuchyni
Papričky poblano lze používat různými způsoby. Méně pikantní jsou syrové a takto se dají využít například do salsy k nachos či jiným chipsům.
Syrové i sušené se dají používat jako chilli v omáčkách, guláších nebo dalších receptech, například při přípravě chilli con carne. Vynikající jsou v polévkách. Poblano můžete i očistit od semínek a následně je naplnit jako běžné papriky.