Jídlo

Mexický zázrak. Proč byste měli zařadit papričky poblano do svého jídelníčku

Chilli papričky jsou populární po celém světě

autor

Erika Tomanová

18. září 2020

 
FOTO / Depositphotos
Bez chilli papriček se v mexické kuchyni neobejde téměř žádný pokrm. V místní kuchyni najdete všechny druhy od těch nejpálivějších až po ty lahodně sladké. Poblano je druh chilli papričky, který patří mezi nejméně pálivou odrůdu.
Reklama

Chilli papričky jsou populární po celém světě. Velmi proslulé a oblíbené jsou zejména ty pocházející z Mexika. Paprika poblano se řadí k jemně pálivým druhům. Dorůstá velikosti okolo 10 cm a má zaoblený tvar. Nezralé plody jsou tmavě zelené s purpurovým nádechem, později mohou přecházet téměř do černé. Jejich slupka je tužší, takže je lepší ji po orestování odstranit. Sušené poblanos jsou známé jako ancho chiles. Používají se také k přípravě typické mexické pochoutky Mole Poblano, což je směs papriček ancho, mulato a pasilla, cibule, rajčat a hořké čokolády.

Dostaňte se do formy díky papričkám poblano

Šťavnaté papriky poblano jsou výborné do salsy, salátů, k pečení či grilování. Ze zralých plodů se vyrábí koření, které jídlům dodá ostrost. Poblano v  průměru obsahuje pouhých 1000–1500 SHU. Pro srovnání nejpoužívanější odrůda u nás je paprička cayenne, která se na stupnici pálivosti pohybuje někde okolo 30 000 – 50 000 SHU.

Co je SHU?

Přesné znění této zkratky je Scoville Heat Units, tedy jednotky pálivosti pana Scovilleho, což byl známý chemik a vědec, který se jako první začal zabývat měřením obsahu kapsaicinu v chilli a stanovením škály pálivosti. I když byla původně metoda závislá na ochutnávačích, v průběhu let dospěla až do dnešní chromatografické podoby, jež určí pálivost s vysokou přesností. 

Co všechno dokáží s lidským zdravím?

Papričky poblano mají poměrně zdravý nutriční profil. Jsou nízkokalorické, bohaté na vitaminy A a C a vlákninu. V sušeném stavu jsou dokonce na vitaminy A a B12 ještě bohatší než v čerstvém.

Silný antioxidant

Vitaminy, kartenoidy a kapasaicín - to vše jsou látky, které poblano obsahují a v lidském těle působí jako silné přírodní antioxidanty. A jak našemu zdraví tyto látky pomáhají?

Využití v lékařství

Výtažek z chilli papriček spolu s další podpůrnou látkou vytvoří anestetikum bez vedlejších účinků. Výtažek z chilli totiž "účinkuje" pouze na některé neutrony. Jednoduše řečeno, kapsaicin působí jen na neutrony bolesti tak, že spolu s derivátem lokálního anestetika vytvoří kombinaci, která zabrání vysílat signál bolesti do mozku. 

Využití v kuchyni

Papričky poblano lze používat různými způsoby. Méně pikantní jsou syrové a takto se dají využít například do salsy k nachos či jiným chipsům.

Syrové i sušené se dají používat jako chilli v omáčkách, guláších nebo dalších receptech, například při přípravě chilli con carne. Vynikající jsou v polévkách. Poblano můžete i očistit od semínek a následně je naplnit jako běžné papriky. 

Další zajímavé články