Je prokázáno, že špatné stravovací návyky souvisí s výskytem některých druhů onemocnění. Především jde o kardiovaskulární a nádorové choroby, ale i o další onemocnění související s přejídáním a následnou obezitou. Chyb, kterých se lidé dopouští je skutečně mnoho. Pojďme se podívat na ty nejčastější z nich.
Špatně snídáme
Význam snídaně je nepopiratelný a to, že lidé nesnídají, je skutečně velkou chybou. První jídlo dne nám hned z rána dodá potřebnou energii a příznivě ovlivní metabolismus i hladinu cukru v krvi.
Bez snídaně nám hrozí únava, zhoršení paměti či koncentrace, pozdější návaly hladu a z dlouhodobého hlediska i další zdravotní rizika. I když vám ráno jídlo nechutná, věřte, že snídat je velmí důležité.
Nejíme pravidelně
Za skutečně špatný stravovací návyk můžeme označit nepravidelné stravování. Čas na jídlo si mnohdy najdeme až v odpoledních hodinách, jíme ve chvatu a nejčastěji pak jídlo doháníme večer. Že takové nepravidelné stravování a přejídání se ve večerních hodinách tělu nesvědčí, je zřejmé. Proto je vhodné zavést do našeho stravování pravidelnost a dopřát tělu několik porcí jídla denně, mezi nimiž bude přestávka alespoň 3 či 4 hodiny.
Zapomínáme na pitný režim
I když se to opakuje stále dokola, na pitný režim zapomíná obrovské množství lidí. Přijímat tekutiny bychom skutečně neměli jen při pocitu žízně. Nedostatek tekutin vede k bolestem hlavy, závratím, únavě i falešným pocitům hladu. Do pitného režimu je vhodné zařadit vodu, minerálky či bylinné a ovocné čaje.
Nevyvážený jídelníček a jednotvárná strava
Špatná je i jednotvárnost naší stravy, respektive nevyvážený jídelníček. Naše strava by měla být pestrá a rozmanitá, aby mělo tělo zajištěno všechny důležité látky. Jíst bychom měli zejména zeleninu a ovoce, luštěniny, vejce, ryby, maso, celozrnné potraviny či olejnatá semena. Jednotvárnost stravy či záměrné vynechávání některých druhů potravin může snadno způsobit to, že našemu tělu budou některé látky chybět, což se následně odrazí i na našem zdraví.
Přejídání
Velkým problémem je i přejídání a velké porce jídla. Často jíme nejen kvůli hladu, ale máme zkrátka na něco chuť. Ale časté přejídání zatěžuje žaludek, negativně ovlivňuje trávení a z dlouhodobého hlediska vede k obezitě. A ta zase ke vzniku civilizačních chorob.
Jíme hodně masa, ale málo vlákniny
Problémem současnosti je i nadměrná konzumace masa, obvykle každodenní. Maso náš trávicí trakt zpracovává skutečně velmi dlouho. Navíc se často jedná o nezdravě tepelně zpracované maso, například smažené. Jeho častou konzumaci bychom měli opravdu omezit. Dalším problémem je i to, že málo konzumujeme potraviny bohaté na vlákninu.
Stres a rychlost
Dnešní doba je uspěchaná a to se odráží i v našem stravování. Často máme na oběd pouze pár minut, a tak do sebe v podstatě vše jen v rychlosti "naházíme". V horším případě čas nemáme vůbec, a tak rychle něco žvýkáme během práce či cestou. I když je to někdy náročné, vždy bychom si měli najít dostatek času na oběd, večeři či svačinu a k jídlu si v klidu sednout. Pomalé a důkladné žvýkání má pozitivní vliv na trávicí procesy a pomáhá rychlejšímu pocitu nasycení.
Držíme nesmyslné diety
Další problémem je držení často zcela nesmyslných diet. Cesta za štíhlou postavou netkví v odpírání si jídla, ale ve zdravém a vyváženém stravování v kombinaci s dostatkem pohybu. Zejména krátké či drastické diety jsou obvykle zcela neúčinné a pro naše zdraví představují obrovské riziko.
Pozor na průmyslově zpracované potraviny
V dnešní době je naše strava často plná průmyslově zpracovaných potravin. Mezi nimi jsou těmi nejnevhodnějšími hlavně různé polotovary a jiné hotové mražené či instantní pokrmy. Jde zpravidla o potraviny plné cukrů, soli, tuků, konzervantů, barviv a mnoha dalších nežádoucích látek. Takové potraviny šetří sice náš čas, ale ne zdraví. Jejich výskyt v našich jídelníčcích bychom měli co nejvíce minimalizovat.