Na povrchu křupavý, dozlatova opečený sýr, který se po naříznutí a napíchnutí na vidličku táhne do dáli. To je sen každého milovníka českého smažáku. Jenže jak jej udělat doma, aby z něj nebyl spíš měkký, olejem obalený, vyteklý blaf? Existují triky, které vám možná unikly a se kterými budete vždy úspěšní.
Základem dobrého smažáku je správný sýr
První, čím můžete kvalitu smaženého sýra ovlivnit, je bezpochyby výběr sýra. Kupujte vždy čerstvý sýr, žádný předobalený mražený polotovar, o jehož původů nevíte vůbec nic.
Aby vám při kousání nevrzal mezi zuby, vyhněte se nákupu sýrů s označním light. Nejlepší smažený sýr vykouzlíte, když použijete sýr eidamového typu s alespoň 40 % tuku. Na obalování se nejlépe hodí zhruba centimetrové plátky.
Na obalu nešetřete
Mouka, vajíčko a strouhanka, to jsou tři nepostradatelné ingredience potřebné k obalování. Dbejte rovněž na jejich kvalitu. Jestli obalíte sýr nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance, nebo si připravíte z vejce a mouky těstíčko, ve kterém sýr obalíte a nakonec ho dáte do strouhanky, je jen na vás. Na kvalitu hotového pokrmu to nemá vliv. Co ale vliv má, je počet obalování. Aby se vám sýr na pánvi neroztekl, obalte ho dvakrát. A to se vším všudy.
Pokud nemáte rádi tlustou krustu, můžete místo hladké mouky použít polohrubou. Krusta bude tenčí, ale zato pevnější.
Tip: Sýr obalujte dvakrát
Pokus sýr obalíte minimálně dvakrát, uvidíte, že se vám na pánvi nerozteče
Před smažením ho dejte do mrazáku
Aby se sýr neroztekl hned na pánvi, dopřejte mu před obalováním a následným smažením chvíli v mrazáku.
Jednoduše vezměte obalený sýr, vložte ho do pytlíku nebo do krabičky a na deset nebo dvacet minut ho uložte do mrazáku. Na pánvi pak bude déle trvat, než se sýr dostane do tekutého stavu, což je přesně to, co potřebujete.
Rada na závěr - osmažte zprudka
Bojíte se, že když pánev pořádně rozehřejete, sýr vám zaručeně vyteče? Opak je pravdou. Pánev rozpalte, přidejte olej a ve chvíli, kdy začne olej lehce probublávat, přichází váš čas. Olejem nešetřete, nalijte ho na pánev klidně centimetrovoou vrstvu. Smažte zhruba minutu na každé straně, zkrátka dokud nezezlátne. Poté vyndejte na ubrousek, nechte okapat a podávejte.