Jídlo

Podceňovaná zelenina, kterou bychom si měli dopřávat co nejčastěji. Zásobárna antioxidantů a skvělá na hubnutí

Kedlubny jsou našemu tělu velmi prospěšné

autor

Erika Tomanová

12. listopadu 2020

 
FOTO / Pixabay utroja0
Kedlubnu často podceňujeme a bereme ji jako obyčejnou zeleninu. Je to obrovská chyba, protože kedlubna je pro zdraví člověka velmi prospěšná. Navíc je levná, takže právě tady platí "za málo peněž hodně muziky". Pojďme si přiblížit, jaké účinky má a proč bychom ji měli konzumovat co nejčastěji.
Reklama

Proč jíst kedlubny? Poměrně nenápadnou zeleninu v obchodech často míjíme bez povšimnutí.  Obvykle si najde místo maximálně v masném či zeleninovém vývaru nebo jiné polévce. Tato zelenina ovšem ukrývá mnohem větší potenciál. Kedlubnu je možné přidat do rozličných salátů, použít k přípravě pomazánek nebo zeleninových hranolků, karbanátků či placek. 

Skvělé nutriční hodnoty

Kedlubny jsou plné živin a mají blahodárný vliv na lidský organismus.  Výhodou je, že neobsahují téměř žádné kalorie, tudíž se skvěle hodí k udržení hmotnosti. Jsou zásobárnou vitaminu C, B6, vlákniny, zdravých sacharidů a množství minerálů, jako je draslík, fosfor, kyselina listová a vápník.

Jak kedlubna prospívá lidskému zdraví?

Pravidelné konzumování kedluben nám může pomoci při mnoha zdravotních potížích a působí i jako prevence. Tak či onak, kedlubna je opravdu dobrým společníkem a vhodnou přísadou do salátů, polévek či příloh. Pokud nevíte jak kedlubnu správně připravit, pak ji jednoduše oloupejte, nařežte na plátky a chroupejte ji při televizi místo chipsů. Váš organismus vám poděkuje. 

Pomáhá upravit trávení

Jak jsme zmínili již výše, kedlubny řadíme ke zdrojům cenné vlákniny. Ta je mimo jiné nezbytná pro správné trávení a činnost střev. V případě, že potřebujete podpořit trávicí procesy, neváhejte zařadit do jídelníčku právě kedlubny. Nedostatek vlákniny totiž může způsobit zažívací potíže, problémy s vylučováním i zácpu. A právě dlouhodobé problémy se zácpou mohou zvyšovat riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva.

Zvyšuje energii

Pokud si potřebujete doplnit energii, klidně si očistěte a nakrájejte právě kedlubnu. Díky svému složení vám dodá energii i vitalitu a rovněž má příznivý vliv na hladinu cukru v krvi. 

Podporuje krvetvorbu

Kedlubna je dobrá i na krvetvorbu. Tělu totiž dokáže doplnit i železo, které má mimo jiné důležitou funkci při tvorbě červených krvinek a přispívá k prevenci anémie. Nedostatek železa se může projevit chudokrevností, nadměrným vypadáváním vlasů, špatnou kvalitou nehtů, trávicími obtížemi i nadměrnou únavou.

Výborná na hubnutí

Vláknina, kterou kedlubny obsahují, působí na trávicí systém, a to velmi pozitivně. Eliminuje vznik nepříjemné zácpy a nadýmání a podporuje správnou funkci střev. Kedlubna je skvělým jídlem i pro ty, co hubnou. Zasytí na delší čas a přitom obsahuje minimum kalorií.

Zásobárna antioxidantů

Antioxidanty jsou velmi důležité v boji organismu proti volným radikálům, které mohou v konečném důsledku způsobit nádorové bujení či jiné těžké onemocnění. Ukázalo se, že pravidelné pojídání kedlubny například výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny plic.

Kedlubnou proti stárnutí

Čas je sice neúprosný, ale zařadíte-li kedlubnu pravidelně do svého jídelníčku, pak přece jenom běh času poněkud oddálíte. Kedlubna se totiž podílí na vzniku kolagenu, čímž působí proti vzniku vrásek.  Obsažený vitamin C zase zajišťuje zdravou a zářivou pokožku.

Na závěr můžeme ještě zmínit, že kedlubny jsou také dobrým pomocníkem při problémech s nadměrným zadržováním vody v organismu. 

Další zajímavé články