V Číně je liči považováno za ovoce lásky, možná proto, že svým tvarem připomíná srdce. Co je na liči zajímavé, je jeho chuť. Tyto malé plody voní po růžích, ale chutí připomínají hroznové víno. Čerstvé liči je určené k okamžité konzumaci, protože vydrží jen krátce.
Zajímavou chuť dodá i alkoholickým a nealkoholickým nápojům. Vyrábí se z něj i džemy, šťávy i kompoty. Prodává se ale i sušená varianta, která se v Číně používá třeba ke slazení čaje. A je možné ho používat i jako součást slaných pokrmů.
Jak liči konzumovat
Dostat se k dužině není tak náročné jako u některých jiných druhů exotických plodů. Důležité je v obchodech vybírat zralé liči, které je křehčí. Říkáte si, že vám dozraje doma? U některého ovoce to možné je, liči však do něj nepatří. Čerstvé liči oloupete, rozpůlíte a vyjmete z něj pecku. Vypeckované plody konzumujte čerstvé, nebo je přidejte do ovocných salátů.
Pozitivní účinky na naše zdraví
Liči je významným zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitaminy C, D, E, riboflavin, niacin a některé minerální látky – fosfor, hořčík, draslík, sodík a vápník. Účinné látky mají i listy, které by údajně měly mít analgetické, antipyretické a protizánětlivé účinky a měly by i posilovat imunitu. Liči také pomáhá zklidňovat nervový systém, normalizovat hladinu cukru v krvi, urychlovat metabolismus či snižovat vysoký tlak.
Cenné látky
- Je zdrojem antioxidantů.
- Obsahuje vitaminy C, D, E
- Obsahuje iboflavin, niacin a také minerály, konkrétně pak fosfor, hořčík, draslík, sodík a vápník.
Pomocník při hubnutí
Dobrou zprávou je, že liči můžete zařadit do jídelníčku i při hubnutí, protože má poměrně nízký glykemický index a není příliš kalorické. Samozřejmě ho nesmíte jíst po kilech, pár kousků denně ale neuškodí. Ze 100 g liči získáte 296 kJ energie, 16 g sacharidů (z toho 15 g cukrů), 1 g bílkovin, 0,5 g tuku a 1,3 g vlákniny.
Využití
Plody tohoto tropického stromu se hojně využívají i v kuchyni kde jsou, právě kvůli svému nízkému glykemickému indexu a malému obsahu kalorií, výtečnou součástí dietního jídelníčku. Ale můžete ho vyzkoušet i jinak. Liči se dá třeba podusit na másle s trochou pomerančového likéru a použít jako náplň do palačinek nebo jako přílohu k rybímu masu. Ale pozor, sladká dužina se nesmí vařit, jinak „zhouževnatí“ a stane se prakticky nepoživatelnou! Liči je rovněž oblíbenou součástí dezertů, koktejlů a zmrzlinových pohárů.
Zkuste vynikající smoothie
Toto smoothies jste ještě určitě nepili, ale zaručeně si ho oblíbíte! Je lehké, chutné a použité druhy ovoce si můžete měnit, podle chuti. Toto liči smoothie se hodí ke svačině nebo jako osvěžující nápoj během dne.
Příprava
Budete potřebovat: 10 ks očištěných liči, polovinu banánu (nebo jiného ovoce podle svých preferencí) a vodu.
Očištěné liči dejte do smoothies mixéru, přidejte ovoce a nalijte vodu. Rozmixujte do hladké kaše na hustotu smoothies. Podle chuti přidejte vodu.