Jídlo

Potraviny, které v zimě zahřejí

Zimní jídelníček je trochu jiný

autor

Klára Sanders

28. prosince 2020

 
FOTO / Pixabay
S příchodem zimy radí mnoho výživových poradců změnit jídelníček. Syrová zelenina v salátu vás totiž v chladném počasí nezahřeje a ani moc nezasytí. Přečtěte si, které potraviny vás naopak v zimě rozehřejí.
Reklama

V zimě potřebuje vaše tělo zahřát. K tomu mu pomůžete nejen teplým oblečením, ale i jídlem. Správně zvolená zimní strava nejen zahřeje, ale i zmírní touhu po sacharidech a dodá potřebnou tělesnou energii. A hlavně, ochlazený organismus nedokáže správně spalovat tuky. Takže pojďme na to pěkně popořadě.

Maso a ryby

Polévka je grunt. Toto je staré rčení, které říká každá babička. Dříve se oslabení organismu, nemoci i stav po porodu léčily poctivými vývary. Stejně tak ani v čínské medicíně nedají na polévky dopustit. Takže kupte slepici nebo kuře a uvařte si silný vývar. Co se týče dalšího masa, tak mezi ty prohřívací patří i skopové či jehněčí. Zapomenut bychom neměli ani na ryby. Pro prohřátí se doporučuje především úhoř, ale nezkazíte nic ani lososem.

Pro ty, co masu neholdují

Pro ty, kteří maso příliš nemusí, jsou na trhu i zdravé náhražky. Kromě tofu si můžeme dopřát tempeh, seitan, šmakouna, robi maso nebo klaso. Najdeme je v podobě přírodní, uzené nebo i marinované.

Obiloviny

Zkuste ovesné vločky. Kromě toho, že vločky obsahují spoustu vlákniny, rostlinných bílkovin, jsou také zdrojem dalších významných živin, jako jsou například beta-glukany. Jsou to sacharidy, které dokáží snížit hladinu špatného cholesterolu. Nejste zrovna jejich příznivcem? Tak zkuste třeba jáhly, špaldu, pohanku nebo quinou. Hodí se zvláště na snídani, protože zasytí, zahřejí a obsahují spoustu živin.

Mléčné výrobky

Z mléčných výrobků mají teplý efekt kozí a ovčí mléko, sýry plísňové, kozí, ovčí. Jinak jogurty a další mléčné výrobky omezte, zvlášť ve chvíli, kdy jste nachlazení. Způsobují totiž zahlenění.

Peprné chilli

Nebojte se kořenit chilli. Jeho pálivá složka nerozpálí pouze chuťové buňky, ale nasytí vitalitou a posílí obranyschopnost vašeho těla. Po konzumaci chilli organismus produkuje více lymfocytů, tedy bílých krvinek, chránících tělo před infekcemi. Kromě toho, že jsou výborným zdrojem vitaminu C, chilli papričky obsahují i hodně betakarotenu. I obsah železa v nich je poměrně vysoký, takže jsou vhodné i pro ty, kteří trpí chudokrevností. Železo zabraňuje i únavě, ke které je tělo především během chladných a pochmurných zimních měsíců náchylné. A nesmíme ani zapomenout na to, že kapsaicin, který chilli obsahuje, urychluje metabolismus a napomáhá tedy spalování tuků.

Další koření

Nebojte se v zimě koření. Taková skořice, zázvor, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř, kmín, ale také česnek, cibule, pórek či křen ve vás doslova rozproudí krev. Skořici můžete například zkombinovat s ovoci, které patří mezi ty ochlazovací, jako pomeranče, mandarinky či banány. Nesmíme zapomenout také na zázvor. Ten můžeme využít nejen jako koření, ale můžeme si z něj připravit i vynikající čaj, který zahřeje i největší zimomřivce.

Ovoce a ořechy

Milujete datle? Tak si je v zimě hojně dopřávejte. Navíc v tomto období je jejich hlavní sezona a dostanete i skvělé čerstvé datle za super cenu. Po zbytek roku jsou ale skvělou alternativou datle sušené. Pokud vám datle přijdou příliš sladké, smlsněte si na rozinkách. Z čerstvého jsou na zimu vhodné broskve, třešně, maliny, ale i jablka. A nezapomeňte ani na ořechy a semínka.

Zelenina

Kapusta, červená řepa, dýně. Tato barevná trojice k zimnímu období také patří. Navíc vám doplní spoustu vitaminu a minerálů. Například dýně je doslova zásobníkem betakarotenu a zároveň i skvělým zdrojem důležitých vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Hlavní výhodou kapusty je zase její schopnost posílení imunitního systému, což je v chladných dnech k nezaplacení.

Fazole a další luštěniny

Luštěniny jsou výborným zdrojem draslíku, zinku a dalších nejen na podzim důležitých minerálních látek. Obsahují také hodně vitaminu B a bílkovin. Jedna porce fazolí každý den dokáže snížit hladinu cholesterolu, stabilizovat hladinu krevního cukru a také snížit krevní tlak

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články