Při přípravě štědrovečerního salátu záleží na každém detailu. Nejen na tom, jaké koupíte brambory, zeleninu a další přísady. Prim hraje majonéza. S tou domácí bude váš bramborový salát prostě božský.
Majonézou se rozumí studená ochucená omáčka, která obsahuje vaječné žloutky. Podle složení dělíme majonézy na majonézy s vyšším obsahem tuku, nízkotučné majonézy, ochucené majonézy a tatarské omáčky.
Ať tak či onak, majonéza se stala součástí našeho jídelníčku a vánoční bramborový salát si bez ní v mnoha rodinách neumí představit. Majonézu můžete samozřejmě pohodlně koupit v každém obchodě. Ovšem nikdy pořádně nevíte, co v ní je. Proč si tedy nezkusit vyrobit majonézu do vánočního bramborového salátu, případně tatarskou omáčku k masům, doma? Je to skutečně jednoduché a laciné.
Příprava poctivé domácí majonézy
Budete potřebovat
- 80 g žloutků (cca 5 ks)
- 300 g oleje
- kávovou lžičku hořčice
- sůl, pepř, citron
Postup
Důležitá je teplota surovin. Před přípravou majonézy si potřebné přísady připravte zhruba 1 až 2 hodiny před samotným zpracováním, aby měly všechny stejnou pokojovou teplotu. Tím snížíte riziko, že by se vám majonéza při přípravě mohla srazit.
Do mixéru nebo šlehače dejte 5 žloutků a lžičku hořčice. Standardní majonézu můžete připravovat z plnotučné, ale pokud chcete, aby byla chuťově výraznější, můžete použít i dijonskou hořčici. Obě dvě suroviny mixujte nebo šlehejte tak, aby se dokonale spojily.
Poté do směsi žloutků a hořčice za stálého šlehání pomalu a po troškách přilévejte olej. Nevyplatí se spěchat. Příprava domácí majonézy vyžaduje trošku trpělivosti, aby byla dokonale vyšlehaná a měla správnou konzistenci.
Pokud jste příliš spěchali a majonéza se vám srazila, přemístěte ji do misky, umyjte mixér a důkladně ho osušte. Pak do mixéru dejte šlehat dva žloutky, pomalu přidejte trošku oleje a poté pozvolna zašlehávejte sraženou majonézu, aby získala takovou konzistenci, o jakou jste usilovali.
Domácí tatarská omáčka
Základem tatarské omáčky je majonéza, recept již znáte. Do majonézy najemno nakrájejte cibuli a sladkokyselé okurky podle chuti. Přidejte polévkovou lžíci cukru, dvě kávové lžičky bílého vína a kávovou lžičku worcesterské omáčky. Osolte. Směs důkladně promíchejte a nechte alespoň dvě hodiny uležet.
Tvarohová majonéza
Tato omáčka se podobá majonéze. Chuť je trošku jemnější a můžete si ji navíc přizpůsobit podle svých chutí. Tvarohovou majonézu používáme do salátů a pomazánek. Hodí se všude tam, kde chceme nahradit tučnou klasickou majonézu.
Majonézy se nemusíte bát
Podle odborníků na výživu není majonéza rozhodně tak nezdravá, jak si mnozí myslí. Kvalitní majonézy jsou totiž vyráběny z rostlinných olejů, které obsahují zdraví prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny, včetně esenciálních omega 3 mastných kyselin. Lžíce kvalitní majonézy denně, neublíží ani těm, co drží redukční či nízkocholesterolovou dietu.