Jídlo

Zdravé klouby i krásná pleť za hubičku. Musíte ale vsadit na ty správné potraviny

Vývar z kostí a chrupavek je úžasným zdrojem přírodního kolagenu

autor

Erika Tomanová

10. ledna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Stárnutí je přirozený proces a jeho vnějším projevem je výskyt vrásek a bolavých kloubů. Dobrá zpráva je, že existují potraviny, které podporují tvorbu látky, která nám výrazně může pomoci. Tou látkou je kolagen. Pojďme si proto přiblížit přírodní zdroje kolagenu.
Reklama

O kolagenu se nejvíce mluví ve spojitosti s pokožkou, protože toto slovo se objeví vždy, když někdo mluví o stárnutí kůže.

Kolagen pomáhá krásné pleti i zdravým kloubům

Je pravda, že hraje důležitou roli ve vnímané mladosti vaší pokožky, ale je toho ještě mnohem více. Kolagen je protein, který naleznete v naší pojivové tkáni, chrupavkách a šlachách. Funkci kolagenu bychom mohli krásně popsat jako "lepidlo", které nás drží pohromadě. 

Proč kolagen ubývá

Kromě věku se na zpomalování tvorby kolagenu podílejí i negativní faktory, za které si většinou můžeme sami. Za urychlení procesu stárnutí pokožky mohou hormonální změny, slunce, dehydratace, drogy a léky, kouření, nedostatek živin, stres, a mnohé další. Pokud neumíte nebo nemůžete některou z výše uvedených věcí změnit, zkuste přidat některou z následujících látek do svého jídelníčku. 

Potraviny, které vám dodají kolagen  

Fytoestrogeny

Estrogen je pro tvorbu kolagenu mimořádně důležitý a jeho produkce věkem přirozeně klesá, stejně jako to je u kolagenu. Doplnit ho můžete díky některým potravinám, které obsahují fytoestrogen. Jsou to například sójové boby a výrobky z nich, otruby, hrách, fazole, lněná semínka a kapusta. Díky dostatečnému množství estrogenu se zpomalí ztráta kolagenu.

Želatina

Známe ji z kuchyně, ale nejde o nic jiného, ​​než o tepelně upravený kolagen. Konzumací želatiny se vám nejen doplní chybějící kolagen v pokožce, ale také v kloubech a chrupavkách. Získat ji můžete jednoduše. Vývarem z kostí a chrupavek. 

Produkty ze sóji

Sójové produkty jako je sójové mléko a sýr pomáhají ke zlepšení stavu pokožky. Přítomnost genisteinu, přirozeného rostlinného hormonu zlepšuje tvorbu kolagenu, který dodává pokožce její pevnost a pružnost. Přítomnost antioxidantů v sóji působí při péči o pleť jako zázrak.

Antioxidanty chrání pokožku tím, že kontrolují tvorbu volných radikálů, které mohou být hlavní příčinou poškození nebo zničení buněk. Jedním z nejdůležitějších přínosů antioxidantů v péči o pleť je jejich schopnost zpevnit pokožku.

Organická syrovátka

Poměrně zajímavé zjištění o syrovátce vedlo k tomu, že je uznávaným urychlovačem produkce kolagenu. A samozřejmě doporučuje se jíst právě ta organická, která neobsahuje žádné nežádoucí chemikálie.

L-arginin

Právě tato aminokyselina je mimořádně užitečná při hojení ran a není proto žádným překvapením, že dokáže pozitivně ovlivnit i tvorbu kolagenu. Ovlivňuje přímo jeho produkci v kůži. Najdete ji v sezamových semenech, čočce, v mořských plodech či špenátu.

Omega-3 mastné kyseliny

Mají podobnou funkci jako kolagen, totiž udržují pokožku pevnou a pružnou. Je proto vhodné je neustále doplňovat. Bohatým zdrojem jsou ryby a olej z lněných semínek.

Lutein

Lutein je dalším silným antioxidantem, který dokáže ochránit naše tělo před oxidačním stresem a volnými radikály, čímž v konečném důsledku chrání i naši pokožku. Navíc působí velmi příznivě na naše oči, které chrání před dopadajícím UV světlem. Najdete ho skoro v každé zelené zelenině, v mrkvi, v pistáciích, ve vařených vejcích a hrachu.

Další zajímavé články