Správný postup, jak zmrazit chléb mnoho lidí neovládá. Přitom zachování základních pravidel se pozitivně podepíše na jeho kvalitě i chuti. Poradíme vám správný postup, se kterým se nemusíte obávat chleba do mrazáku vložit. Bude stále dokonalé kvality, ale i chuti. Na co byste měli pamatovat?
Chléb nechte vychladnout
Základní pravidlo je, že byste nikdy neměli mrazit ještě teplý chleba. Pokud přinesete z obchodu čerstvě upečený bochník, je třeba ho nechat při pokojové teplotě vychladnout.
Až potom můžete přistoupit k tomu, že ho vložíte do mrazáku. Teplý chléb je totiž plný vlhkosti a ta by při mražení nedělala dobrotu. Vytvořily by se na něm ledové krystalky a při rozmrazování by to mohlo vést dokonce i k aktivaci plísní.
Čím dříve, tím lépe
Pokud se chystáte na zmrazení chleba, udělejte to, dokud je ještě čerstvý a měkký. Jedině tak jej v tomto stavu zachováte i po rozmrazení. Když ho dáte do mrazáku až po několika dnech, nemůžete čekat, že bude po vyndání čerstvý. Ale není to ani důvod k jeho vyhození. Když bude tvrdší, hodí se třeba na topinky, nebo také na zahuštění gulášů a jiných omáček.
Správný obal je důležitý
Ze všeho nejdříve zabalte chleba do mikroténu nebo alobalu. Právě tyto druhy obalů jsou ideální, jelikož zachytí přirozenou vlhkost chleba a tím ho chrání před vysušením a ztvrdnutím. Následně jej vložte do plastového sáčku určeného pro zmrazování a snažte se vytěsnit veškerý vzduch.
V případě, že máte krájený chleba, postup se liší pouze v tom, že jednotlivé krajíce je od sebe potřeba oddělit mikroténovou fólií. Na obal také nezapomeňte napsat, o jaký typ chleba jde a datum jeho zmrazení. Výhodou nakrájeného chleba je to, že si z mrazničky můžete vyndat vždy jen tolik, kolik potřebujete.
Jak správně rozmrazit chléb
Rozmrazovat chléb můžete v zásadě čtyřmi způsoby. Nejčastějším je nechat ho přirozeně rozmrazit při pokojové teplotě. Odstraňte obal, ve kterém byl zamrazen, a nechte ho stát. Počítejte však přibližně s třemi hodinami, pokud jste chléb zmrazili v celku.
Druhou rozšířenou možností je rozmrazování v mikrovlnné troubě.
Třetí, poměrně rychlou a méně známou metodou, je využít topinkovač při nastavení nižší intenzity ohřevu. To však lze využít pouze v případě, že jste si chléb před zmrazením nakrájeli.
Méně rozšířeným způsobem, je vložit chléb nebo jiné pečivo do klasické trouby. Bochník v alobalu vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů asi na čtvrt hodiny. Pak alobal opatrně odstraňte a chléb dejte ještě na několik minut zpět do trouby. Při dodržení správné teploty a času ho z trouby vytáhnete voňavý a křupavý, k nerozeznání od právě koupeného.
Pozor na vyschnutí
Platí, že klasické rohlíky a housky v troubě rozmrazujeme při nižší teplotě (max. 75 °C) a zpravidla jen pár minut, aby nevyschly a neztvrdly. Chléb rozmrazujeme při teplotě 50 až 100 °C. Při vyšší teplotě se sice rozmrazí dříve, riskujeme však, že kůrka vyschne a chléb bude tvrdý. Při nižší teplotě musíte počítat s tím, že dokonalé rozmražení může trvat i hodinu.
V mrazničce vydrží měsíce
Mražení chleba či jiného pečiva je efektivní způsob, jak ho uchovat čerstvé opravdu dlouhé měsíce. Některé zdroje uvádějí, že chléb můžete zmrazit dokonce až na 8 měsíců! Je však třeba počítat s tím, že čím delší doba zmrazení, tím více chléb ztrácí na kvalitě a chuti.