Kdoule, jejíž odborný název je Cydomnia oblonga, pochází z teplých oblastí Asie. Rozšířená byla zejména v Persii a Malé Asii. Vyvážela se z krétské oblasti Kydonu a podle tohoto starověkého města nese i svůj původní název.
Kdoule v sobě kombinují to nejlepší z hrušky, jablka a citronu. Používá se nejen na vaření, ale také v lidovém léčitelství. Kdoule je poměrně velký žlutozelený plod, specifický svou silnou a nezaměnitelnou vůní. Do jisté míry napohled připomíná jablko, ale opravdu jen napohled. Spíše bychom mohli říci, že vizuálně připomíná jakýsi hybrid jablka a hrušky.
Kdo jednou ochutnal syrovou kdouli, pravděpodobně ji vyplivl a na toto ovoce zapomněl. Kdoule jsou totiž za syrova tvrdé a trpké. Ale zanevřít na ně by byla velká chyba. Kdoule se totiž nejí syrové. Aby jejich chuť vynikla, musí projít tepelnou úpravou. Jak si kdoule nejlépe vychutnat? Výborná je ve formě marmelád, zavařenin, moštů, vín či sirupů.
Využití kdoule je široké
Lidové domácí lékárny znají její účinky již od nepaměti. Kdoule obsahuje spoustu vitamínů (především vitamín C a skupinu vitamínu B) a minerálních látek jako zinek, železo, draslík, vápník atd. Působí pozitivně na trávicí ústrojí, lze jí použít proti průjmu. Pomáhá i proti bolestem v krku a při respiračních potížích.
Plody kdoule obecné se od pradávna používaly při léčení průdušek a bronchiálním astmatu. Zvyšují imunitu, jsou účinnou prevencí proti sezonním nachlazením. V Asii se osvědčily také při otravách, hypertenzi a anémii. Čerstvá šťáva a odvar z kdoulí pomáhají také při problémech s trávením, proti nadýmání a zácpě.
Japonské kdoule se používají během rehabilitace po těžkých patologických stavech, protože eliminují známky chronické únavy. Použití čínské kdoule zase pomáhá zlepšit nervovou aktivitu, reguluje mozkové funkce, posiluje paměť, léčí nespavost a snižuje úzkost.
Kdoule má ale daleko širší využití. Celý plod si dříve ženy vkládaly do šatníku mezi oblečení, neboť jeho aroma odpuzovalo nežádoucí hmyz, zejména moly.
Silným esem v rukávu kdoule je její nádherné a výrazné aroma. Dovolíme si tvrdit, že takovou jedinečnou vůni by měl problém vytvořit i světově uznávaný parfumér. Jde totiž o krásnou a svěží vůni, která připomíná směs jablek, vanilky a citrusových plodů.
Syrové, vařené, sušené
Vyzkoušet můžete kdoulový džem, který je chutný a aromatický. Připravíte ho podobně, jako jiné ovocné džemy uvařením směsi kdoulí, cukru, citronu, skořice a hřebíčku.
Plody také můžete usušit. Aby se zachovala původní vůně, doporučuje se ovoce před sušením blanšírovat ve vroucí vodě nebo vařit 10 minut v nepříliš koncentrovaném cukrovém sirupu a poté vyndat na síto. Po odkapání se plátky kdoule suší v domácí elektrické sušičce nebo se rozdělí v jedné vrstvě na plech a umístí se do trouby vyhřáté na 60 stupňů Celsia.
Kdoulový kompot
Budete potřebovat
1 kg kdoulí, 2,5 l vody, 1 kg cukru, citron, kůra skořice, hřebíček
Postup
Cukr povařte ve vodě. Oloupané kdoule nakrájejte na kostičky. Vložte je do sklenice na kompoty a přidejte hřebíček, kousek skořice a plátek citronu. Zalijte vodou s cukrem tak, aby byly všechny kousky ponořené. Sklenice dejte do hrnce s vodou a na mírném plameni vařte cca půl hodiny.
Kde se dá kdoule koupit
Kdoule byste jen marně hledali v běžných obchodech s ovocem. Je to velká škoda, protože toto ovoce je opravdu pozoruhodné. Dobrá zpráva je, že stále častěji se s ní můžeme setkat na tržnicích u místních prodejců.