Nejprve si pojďme upřesnit, jaké lilky vybírat. V obchodech hledejte menší a pevnější plody, což je na přelomu jara a léta snazší, protože jsou lilky mladé. Zkuste si ho potěžkat, na svou velikost je poměrně těžký. Vyhněte se zvrásněným, velikým a změklým plodům.
Kromě toho, že už mohou být nahnilé, je u nich i větší pravděpodobnost, že budou hořké. Dívejte se i na stonek, který by měl být zelený a bez známky hniloby či plísně. Lilek existuje i v bílé barvě nebo krásně žíhaný světle fialové a bílé barvy. U nás je ale často nevídáme.
Lilek a obsah živin
Nepřehlédnutelnou zajímavostí lilku je jeho struktura, díky které je schopný dobře vázat tekutiny. Díky vysokému množství vitaminů skupiny B podporuje lilek i významným způsobem naši imunitu. Důležitým prvkem pro naše tělo je také železo, které se v lilku přirozeně nachází. Lilek také oproti jiným potravinám obsahuje více draslíku, díky kterému je náš srdeční tep pravidelný a je zajištěn správný obsah vody v buňkách.
Na co si dát pozor
Rozhodně nezkoušejte jíst lilek syrový. Kromě toho, že nechutná nijak extra, je i do jisté míry nejedlý.
Obsahuje totiž solanin, podobně jako výhonky brambor nebo nezralá rajčata, který může způsobit nevolnost, zvracení i halucinace. Ve Starověkém Řecku si proto lilek vysloužil přízvisko „jablko bláznů“. Nemusíte se ale bát. Tepelná úprava z něj dělá zdraví nezávadnou pochoutku.
Potit či nepotit?
Velmi diskutovaným tématem, které se k lilku váže, je jeho vypocení před zpracováním. Někteří jsou jeho velkými zastánci a jinak si jeho přípravu neumí představit, velká část populace o této praktice ani neví. Prostě jednotný názor neexistuje.
Pocení lilku je technika, která by měla předcházet jeho zhořknutí a ztvrdnutí, které by mohlo následovat po tepelné úpravě. Jedná se o rychlou a nenáročnou akci, která vás před samotným vařením příliš nezdrží. Stačí lilek omýt, nakrájet na kolečka či plátky a tyto kousky z obou stran osolit. Poté nechat odležet zhruba 20 min, dokud se lilek neorosí. Na povrchu se objeví kapky tekutiny. Poté stačí lilek omýt vodou, aby se vypocená tekutina odstranila a dále pokračovat v jeho přípravě.
Co s ním?
Lilek má mnoho tváří a podob. V podstatě záleží na tom, jak ho nakrájíte. Na kostičky, kolečka, plátky či vcelku, pravidlem číslo jedna je vždy ho dobře tepelně upravit.
Výborný je grilovaný, na plátky nebo na kolečka. Díky masité dužině může být skvělým doplňkem salátu nebo i nahradit maso. Před grilováním ho můžete i marinovat pro ještě výraznější chuť. Z grilovaných plátků můžete připravit třeba roládky s balkánským sýrem jako předkrm.
Lilek můžete upéct i rozkrojený napůl. Vykrojte do dužiny mřížku, aby se lépe propekl, posypte oblíbeným kořením a špetkou soli a zakápněte olivovým olejem. Na závěr jej můžete posypat strouhaným sýrem podle chuti.
Lilek můžete plnit a zapékat, ale i smažit či vařit. Podélné plátky jsou spolu s hovězím mletým masem a bešamelem základem řecké musaky. Můžete jím nahradit těstoviny v lasagních a připravit si lehčí obměnu.
Nakrájený na kostičky je součástí slavného francouzského ratatouille. Právě rajčata, paprika, cuketa, česnek a čerstvé provensálské bylinky se k lilku skvěle hodí a proto je ratatouille jedním z nejoblíbenějších zeleninových jídel vůbec.
A také můžete lilek vyzkoušet osmažený v trojobalu stejně jako řízek. S bramborovou kaší je to opravdu pochoutka.
Zdroj: allrecipes.com, taste.com.au.