Jídlo

Vařit levně a přitom zdravě je snažší, než se zdá. Skvělé tipy, se kterými opravdu ušetříte

Zdravý životní styl nemusí být drahý

autor

Erika Tomanová

18. července 2021

 
FOTO / Depositphotos
Mnoho lidí se vymlouvá na to, že na zdravý způsob života nemají peníze, protože jsou zdravé potraviny drahé. To ale není tak úplně pravda. Stravovat se dá zdravě i chutně a přitom nemusíte za potraviny utratit tzv. majlant.
Reklama

Jíst zdravě je touhou mnohých. Přitom často převládá pocit, že to vyžaduje nakupování nějakých speciálních potravin, které stojí hodně peněz. Ale to vůbec není pravda. Jíst zdravě můžete i za pár korun. Stačí vědět, jak na to.

Základ úsporné kuchyně

Základem úsporné kuchyně je především neplýtvat. Doporučujeme připravit si dopředu jídelníček a postavit ho tak, aby se suroviny, které budete používat, překrývaly nebo doplňovaly.

Jíst zdravě můžete i za pár korun

Například, pokud koupíte celé kuře, můžete z něj připravit tři jídla. Z prsíček udělejte třeba rychlé asijské nudličky, stehna a křídla upečte a z odřezků uděláte vývar, který poslouží jako základ na polévku. 

Maso nepoužívejte jako hlavní složku jídel, ale pouze jako doplněk, který dodá chuť i bílkoviny. Naučte se také využívat levnější kusy masa, I z horšího kusu se dá se správnou technikou vykouzlit chutné jídlo. A zkuste do jídelníčku zařadit i vnitřnosti. Jsou levné a chuťově velmi zajímavé.

Nezbytnou součástí úsporného jídelníčku je také trojice těstoviny + rýže + brambory. Základní suroviny, na kterých můžete vystavět spoustu skvělých jídel. Zvlášť u těstovin a rýže doporučujeme kupovat větší balení, cenově se to vyplatí a trvanlivost je velmi dlouhá. A určitě nezapomínejte na luštěniny! Jsou výživově velmi cenné, stojí pár korun, mají dlouhou trvanlivost a při správném zpracování jsou opravdu zdravé a výborné.

Co je zdravé

Mezi zdravé potraviny a pokrmy obecně řadíme potraviny, které neškodí z hlediska obsahu alergenů, dodají tělu potřebné vitamíny a minerály a podporují správné fungování organismu. Obecně platí, že zdravé je to, co obsahuje hodně vitaminů, enzymů, probiotik, vlákniny a správný mix bílkovin, tuků a sacharidů. Přitom právě sacharidů nemusí být mnoho, ale protože nějaké obsahuje lecjaká potravina, jde právě o jejich množství a kombinaci s vlákninou.

Z uvedeného pak vyplývá, že mezi zdravé potraviny patří samozřejmě zelenina, ovoce, oříšky, luštěniny, ale i maso a celozrnná mouka. A tady se už otevírá prostor pro levné a přitom zdravé vaření.

Opomíjené luštěniny

Ke své škodě při výživě hodně opomíjíme luštěniny, které jsou přitom dobrým zdrojem vlákniny i bílkovin. Jsou velmi vhodné i pro vegetariány a vegany. Svým složením jsou jakousi superpotravinou, ale přitom jsou levné a samozřejmě zdravé.

Důvodem je patrně to, že jsou připravovány nevhodným způsobem. Proto se už v dětství vypěstoval u mnohých návyk je odmítat. Je známé znechucení dětí, když je ve škole čočka. V podání školních kuchyní hnědá kaše se sladkokyselou příchutí. Ale i čočka nakyselo se dá uvařit chutně. A vedle toho je možné z čočky připravit i mnoho jiných dobrot.

Jeden příklad za všechny

Jedním z příkladů může být třeba čočkový burger. Jeho základem je čočkový karbanátek, takže pokud nechcete jíst zrovna mleté maso, můžete si klidně dát čočkový karbanátek s bramborovou kaší či ještě lépe třeba s grilovanou zeleninou. Příprava je velmi jednoduchá.

Namočíte čočku. Uvaříte ji do měkka. Slijete veškerou vodu a ještě přes síto zbylou vymačkáte. V míse čočku trochu rozmačkáte a přidáte vejce. Na hrnek vařené čočky přijde jedno. Klasické recepty dále doporučují přidat strouhanku ve zhruba polovičním množství proti čočce. Chcete-li mít pokrm zdravější, doporučujeme místo strouhanky rozemlít ovesné vločky. A pak je velmi důležité koření a ochucení. Sůl a česnek je základ. Hodí se trochu čili a koření na mletá masa, na gyros či nějaké grilovací koření, prostě podle chuti, přidat můžete i pepř. Vypracujete hmotu, z ní placičky a buď  je dáváte smažit na olej, nebo volíte zdravější variantu pečení v troubě. Doporučujeme před tepelnou úpravou placičky lehce obalit v mouce. Kdo se chce mouce zcela vyhnout, může tento krok vynechat. Místo drahého masa pro celou rodinu vám jako základ postačí půl kilogramu čočky za dvacet korun, a ještě vám zbyde na druhý den.

Zdroj: livingonadime.com.

Další zajímavé články