Tipy a triky

Jak na bronzové opálení. Potraviny, díky kterým bude vaše pokožka v létě dokonalá

Ke krásné pokožce vám pomůže i správně poskládaný jídelníček

autor

Erika Tomanová

17. června 2021

 
FOTO / Depositphotos
Léto je v plném proudu a každý touží po krásně opálené pokožce. Ležíte na sluníčku dlouhé hodiny, ale vaše pokožka stále není taková, jakou byste si ji přáli mít? Nezoufejte! Naštěstí existují potraviny, díky kterým bude vaše barva pleti jednoduše dokonalá. A nejen to, povíme si také o potravinách, které prodlouží vaše opálení! Je-li pro vás synonymem krásy dokonale hnědá pokožka, pak čtěte dál.
Reklama

Chcete-li se teď v létě pěkně opálit pak, poněkud překvapivě, záleží na tom, co jíte. Některé potraviny vám mohou pomoci ke krásně hnědé pokožce. A navíc vás budou i chránit před negativním vlivem slunečních paprsků. Sluneční paprsky nemusí být při dodržení jistých pravidel zase až tak velkou hrozbou. Naopak.

Mají zásadní vliv na tvorbu vitaminu D, kterého máme vždy po zimě opravdový nedostatek. Přesto bychom to s opalováním přehánět neměli a přiměřená ochrana je tedy určitě žádoucí. Ale nejsou tu pouze konvenční opalovací krémy: Jsou i jiné cesty.

Vsaďte na správné potraviny

Na letní opalovací sezonu je rozhodně vhodný beta-karoten. Tedy provitamin vitaminu A. Napomáhá opalování a chrání tělo před slunečním zářením. Dobrou zprávou je, že předávkování jím prakticky nehrozí. Existuje jen hranice bezpečnosti, což je kolem 100 – 200 mg za den. To je vlastně hromada betakarotenových tobolek nebo obrovská kupa mrkve.

Kde všude tedy betakaroten najdeme? Nejlepší je mrkev, meruňky, broskve, nektarinky, špenát, brokolice, kapusta nebo hrášek. Betakaroten je ve žlutooranžovém ovoci a tmavě zelené zelenině. Ideálně bychom ale měli betakaroten jíst společně s tukem. Jde totiž o vitamin v tucích rozpustný. Ovoce a zeleninu tedy můžeme kombinovat s olejem, šlehačkou, máslem.

Vylaďte si celý jídelníček

Jen samotný betakaroten nás však nespasí. Pokud chceme mít kůži krásně opálenou, pak je potřeba dopřát si i další potraviny, které se o zdravé opálení postarají. Jednou z takových je čokoláda. Řeč je pochopitelně o kvalitní hořké čokoládě. Obsahuje totiž flavonoidy, které pomáhají kůži udržovat hydratovanou a okysličenou. Rovněž podporují její obranyschopnost a opálení urychlí.

Dopřejte si i ovesné vločky nebo celozrnné pečivo. Obojí obsahuje vitamin B a měď. Tato dvojice společně napomáhá tvorbě pigmentu v kůži. Zelený čaj zase pomůže zpomalit proces stárnutí kůže vlivem UV záření a pokožku obnovuje a udržuje mladou. 

Vychlazený vodní meloun nás v létě nejen příjemně osvěží, ale zároveň doplní potřebné vitaminy skupiny A a B. Vzhledem k vysokému obsahu vody je perfektní potravinou pro horké dny. Hydratuje organizmus a tím ho chrání před vysoušením a navíc podpoří přirozené opálení. 

Zkuste červenou řepu. O té je dobře známo, že je dobrá „na krev“. Co se už ale tak moc neví je fakt, že složení živin v červené řepě příznivě ovlivňuje tvorbu melaninu, díky kterému naše pokožka hnědne. Skvělá je červená řepa pečená nebo klasicky zavařená. Ale nebojte se jí ani v její syrové podobě. Překvapí vás sice trochu zemitou chutí, ale zaručeně osvěží. Přidejte si ji do smoothie nebo ji společně s mrkví hoďte do odšťavňovače.

Maliny, ostružiny či černý rybíz. Všechny jmenované bobule mají na náš organismus podobně příznivý vliv jako červená řepa. Pomáhají při správné pigmentaci pokožky a zároveň jsou doslova nabité vitaminy a minerály. Pokud je konzumujete rovnou čerstvé z vlastní zahrádky nebo si je natrháte v lese, bude to značka ideál.

Vejce jsou sice maličko mimo náš sortiment ovoce a zeleniny, ovšem pro správnou regeneraci pokožky jsou jednou z nejlepších voleb. Obsahují totiž velké množství vitaminů, zvláště žloutek je bohatý na vitamin B6 a omega 3 a 6 mastné kyseliny, které napomáhají regeneraci i hydrataci pokožky a podpoří její zdravé opalování.

První pomoc při spálení

Jestli se přece jen stalo a se sluněním jste to přehnali, nezoufejte. A věřte radám našich babiček. Ty říkají, že naprosto nejlepší je čistý bílý jogurt nebo tvaroh. Obojí totiž dokáže z postižených míst odebrat horkost a pokožku zklidnit. Dobrou volbou je i vlažná koupel s příměsí mléka, podmáslí nebo jogurtu.

Další zajímavé články