Účinek potravin na lidský organismus je nepochybný a některé z nich dobře poslouží i jako prevence nejrůznějších civilizačních onemocnění.
Proč byste měli upřednostňovat tuzemské potraviny před těmi dovezenými? Odpověď je snadná. Jsou čerstvé, levnější a snadno dostupné.
Vlašské ořechy pro zdraví mozek
Vlašské ořechy jsou velmi výživné a jsou právem označovány za superpotravinu. Poslední dobou jsou též nazývány jako "brainfood" tedy potrava pro mozek. Téměř by se chtělo říci, že vlašské ořechy, které už svým tvarem a povrchovou strukturou připomínají mozek, tím evokují zdravotní benefity i pro jeho dobrou kondici. Navíc podporují snížení hladiny špatného cholesterolu v těle, zlepšují metabolismus a působí proti vzniku diabetu. Rovněž mají protizánětlivé účinky, podporují proces hubnutí a také podporují dobrou náladu.
Co všechno se skrývá pod skořápkou? Vlašské ořechy obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin (EFA), sacharidů, vitamínů a esenciálních minerálů. Vlašské ořechy jsou zdrojem minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a vitaminů (vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamin E, K, A, beta-karoten, lutein a zeaxantin.
Borůvky jsou úžasný antioxidant
Borůvky jsou skvělou prevencí mnoha nemocí a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci. Antioxidanty v borůvkách totiž zachycují volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním.
Co všechno borůvky obsahují? Především obrovské množství vitaminu C a železa. Svým složením posilují imunitní systém a pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Možná jste slyšeli, že borůvky podporují dobrý zrak. Ano, je to pravda. Borůvky pomáhají regenerovat oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo. Pokud se často a dlouho díváte třeba na monitor počítače, díky borůvkám se vaše oči neunaví tak rychle. Častá konzumace těchto plodů pomáhá předcházet vzniku šerosleposti, a pokud už potíže s viděním za šera máte, pomůže je výrazně zmírnit.
Zajímavé je, že borůvky mohou pomoci jak proti průjmu, tak i proti zácpě. V prvním případě je třeba konzumovat borůvky sušené a ve druhém čerstvé.
Červená řepa jako elixír mládí
Červená řepa, jinak také zvaná krvavý elixír mládí, je jedna z nejléčivějších potravin. Je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitaminů. Jak nám červená řepa prospívá?
Řepa je skutečnou studnicí zdraví, neboť svou širokou škálou vitaminů a minerálních látek dokáže povzbudit i silně demineralizovaný tělesný systém. Kromě významného množství betakarotenu v ní najdeme vitaminy B1, B2, B9, dále vitamin E, který je velmi silný antioxidant. Z minerálů pak draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, jód, selen, mangan, ale také rubidium, cezium či lithium, jež je významné svým pozitivním vlivem na naši psychiku.
Červená řepa obsahuje množství pektinu, který napomáhá snižovat LDL cholesterol v krvi, vyživit střevní mikroflóru či upravit celkovou peristaltiku střeva. Kromě betakarotenu obsahuje řepa betain a betanin. Právě betain je doslova silákem, jenž chrání proti rakovině a zároveň pak podporuje náš největší detoxikační orgán, kterým jsou játra. Betanin zpevňuje cévní stěny, čímž předchází vzniku aterosklerotických plátů. Rovněž se mu přisuzuje bakteriostatický efekt, díky kterému eliminuje množení nebezpečných bakterií.