Jablka jsou vynikajícím a snadno dostupným ovocem, které je k dostání po celý rok. Jejich chuť ještě lépe využijete, když budete vědět, jaké odrůdy se na tepelnou úpravu hodí nejlépe.
Jaká jablka se hodí na pečení
Jednou z nich je dozajista aromatická odrůda Jonagold, která se pyšní měkčí, ovšem i tak křupavou dužinou plnou sladké šťávy. Další odrůdou jsou jablka Idared, což je zimní odrůda, která je kromě pečení také vhodná na dlouhodobé uskladnění. Pak je tu tradiční česká odrůda zvaná Rubín, ktrá je typická pro svou lehce mastnou slupku. Tato jablka jsou pevná, křupavá a plná sladké šťávy. Nezapomínejme také na Golden delicious, odrůdu, kterou zná snad každý a je proto nejoblíbenější a nejrozšířenější odrůdou jablek. Má pevnou slupku, která se ani při pečení nerozpadne, ale zároveň vyniká křehkostí, šťavnatostí a sladkou chutí.
Štrůdl trochu jinak
Jablečné koláče k podzimu zkrátka patří, vždyť kdopak by si nedal prachobyčejný, ale výborný štrůdl. A co takhle štrůdl trochu jinak? Můžete si ho připravit dokonce bez těsta, čímž si odepřete nemalé množství kalorií. O chuť ale nepřijdete ani zdaleka!
Pečená jablka s ořechy
Co budete potřebovat
- 65 g třtinového cukru
- 65 g sekaných vlašských ořechů
- 30 g rozinek
- 30 g másla
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- špetka hřebíčku
- 4 velká jablka
- 120 ml čerstvého pomerančového džusu
Jak postupovat
Předehřejte troubu na 190 °C. V malé misce smíchejte cukr, ořechy, rozinky, máslo nakrájené na kousky, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček. Z každého jablka odkrojte vršek o tloušťce zhruba 2 centimetry a vydlabejte vnitřek. Takto vydlabaná jablka vložte na pekáč a naplňte směsí ořechů. Poté nalijte okolo jablek pomerančový džus. Vložte do trouby a pečte zhruba půl až třičtvrtě hodiny dokud jablka nezměknou. Jablka podávejte teplá a přelijte je šťávou, která se vytvořila v pekáčku.
Pečená jablka jsou tak dobrá, že se do nich budete chtít ihned pustit. Dejte si ale pozor, abyste se nespálili. Vydrží uvnitř dlouho velmi horká.
Zdroj: bonappetit.com, allrecipes.com, foxeslovelemons.com.