Jídlo

Špagetová dýně je prakticky bez kalorií. Navíc v sobě skýtá obrovský gurmánský potenciál

Seznamte se s královnou podzimu, která vás uchvátí

autor

Kateřina Kofroňová

14. října 2021

 
FOTO / Shutterstock
Podzim je provoněn různými vůněmi a dýně mezi ně rozhodně patří. Už jsme si zvykli připravovat různé pokrmy z dýně Hokkaidó, víme, že halloweenskou dekoraci si nejlépe vyrobíme vydlabáním mexické dýně, ale už jste měli tu čest ochutnat špagetovou dýni?
Reklama

Dýní existuje nespočet druhů, barev, velikostí a každá se hodí na něco jiného. Mexickou většinou vydlabáváme s dětmi, a nebo klidně bez nich, z dýně Hokkaidó připravujeme chutnou krémovou polévku, máslovou dýni pečeme nejraději nasladko, jelikož má sladkou a máslovou chuť, a proto se hodí třeba i do koláčů. Pak je tu ale také špagetová dýně!

100 gramů špagetové dýně má jen 29 kalorií!

Špagetová dýně má obvykle žlutě zbarvenou slupku, která může mít i zelené žíhání po celém obvodu. To ale není jediná zajímavost. Tato dýně si totiž nese své pojmenování po jiné své speciální vlastnosti. Když ji totiž upečete, dá se její vnitřek naškrábat vidličkou na proužky, které vypadají jako špagety, se kterými se dá v kuchyni doslova kouzlit.

Skvělá pro vegetariány a vegany

Špagetová dýně je oblíbená u všech, kteří dají raději přednost rostlinné stravě před masem. To ovšem neznamená, že je určena pouze jim. Špagetovou dýni milují i ti, kteří si bez pořádného steaku nedokážou představit život. A pak jsou tu i tací, kteří o špagetové dýni nikdy neslyšeli, a i pro ně je určen tento článek.

Náhražka v dietách

Špagety z této oblíbené dýně se dají libovolně nahrazovat za klasické špagety v nejrůznějších pokrmech. Jsou ovšem v porovnání s nimi mnohem lépe stravitelné a méně kaloricky náročné. Obsahují velké množství betakarotenu, který působí jako antioxidant, ale má i další blahodárné účinky.

Jak na přípravu špaget

Dýni nejprve omyjte a poté podélně rozkrojte. Vložte na pekáč do vyhřáté trouby na 200°C a pečte zruba půl hodiny. Tento čas se ale může lišit podle toho, jakou máte troubu. Stav dýně proto kontrolujte a po půl hodině zkuste dužinu vidličkou vyškrabávat z vnějších stran směrem do středu dýně. Pokud se vám vytváří krásné špagety, je na čase dýni vyndat a špagety vyškrábat do mísy. Jaké bude jejich další použití je už jen na vás. Můžete si je dát jen tak s pestem a posypat je parmezánem, použít jako přílohu k masu, nebo je dále využít například k zapékání.

Zapečená dýně se sýrem a špenátem

Špagety si připravte podle návodu, ale nevyhazujte vydlabané slupky. Budete je ještě potřebovat. Ve vedlejším kastrolu si nechte rozehřát zhruba 50 gramů másla, na které nasypte asi dvě lžíce mouky. Jíšku míchejte, aby se vám nevytvořily hrudky a jakmile začne vonět, přilijte do ní buď půl litru mléka, nebo smetany ke šlehání. Šlehačka je samozřejmě mnohem kaloričtější, ale pokrm díky ní bude krémovější a naprosto neodolatelný. Neustále míchejte, dokud směs nezíská hladkou strukturu. Poté do ní prolisujte dva až tři stroužky česneku, přidejte čtvrt kila nastrouhaného sýra (eidamu, goudy) a nakonec přidejte balíček čerstvého špenátu. Je jedno jak velký, záleží na vás, jak moc ho máte rádi. Osolte.

Nakonec směs nalijte zpět do vydlabaných dýňových slupek, posypte parmezánem a dejte ještě na čtvrt hodiny zapéct. Parmezánem nešetřete. Až bude dýně hotová, nechte ji chvilku vychladnout. Budete-li nedočkaví, nejspíš si spálíte jazyk. A to by byla zrovna v případě tohoto receptu obrovská škoda.

TIP: Hotovou směs můžete rovněž použít jako náplň do quiche.

 

Zdroj: loveandlemons.com, minimalistbaker.com.

Další zajímavé články